Magyar gazdaság

Soros szerint Merkel megválasztása a válság végét jelentheti

Soros György, világhírű magyar származású üzletember kedden az nyilatkozta, hogy Angela Merkel megválasztása az euróválság végét jelezheti. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy hosszútávon biztosítva van a közös valuta, de azt sem, hogy az sokáig megőrzi mostani formáját. Amennyiben a németek nem lépnek a kezdeményezések felé és nem javulnak a politikai konfliktusok, akkor ez az egész Európai Unió csődjéhez vezethet, tette hozzá Soros.

"Az euróválság radikálisan átalakította az Európai Uniót. Az eredeti szándék szerint egyenlő államokról szólt volna, akik önként feladják szuverenitásuk egy részét a közös érdekért. Mostanra viszont az EU hitelezőkre és adósokra osztott, egyenlőtlen és egyáltalán nem önkéntes rendszerré vált. Ha egy adós ország bajba kerül, akkor a hitelezők erőfölénybe kerülnek vele szemben, és a szabályok – amiket felállítottak – nem szolgálnak mást, mint hogy állandósítják ezt az állapotot"- mondta Soros.

Egyedül Németország képes megtenni az első lépést, hiszen ő a leghitelképesebb ország. Ha egy eladósodott ország próbálkozna ezzel, az csak súlyosbítana a helyzeten. Beismerni és korrigálni a hibákat nem könnyű, de ebben a szituációban talán mindenki megértené, hiszen egy olyan problémáról van szó, amire eddig senki nem tudta a megoldást. Ha Németország meglépné azt, amit meg kell, azzal egész Európa elismerését is kivívhatná, ha viszont nem teszi, azzal hatalmas hibát követ el.


 

Németország Soros euró
Kapcsolódó cikkek