Magyar gazdaság

Orbán: ha nem újítjuk meg az országot, akkor összeomlik

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: majdnem négymillióan dolgoznak, 235 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, folyamatosan emelkednek a bérek - részben az adócsökkentés miatt -, csökkennek a rezsiköltségek, az infláció pedig alacsonyabb, mint az elmúlt negyven évben bármikor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy amikor a ciklus végén el kell számolni, elmondhatják majd, hogy a négyből három évben - az európai válsághullámot hozó 2012 kivételével - növekedett a gazdaság. Szerinte ez elsősorban a dolgozni akaró embereknek köszönhető, akik megértették, hogy nekik is részt kell vállalniuk az ország megújításában.

Szerinte az emberek megértették, hogyha nem újítják meg az országot, akkor össze fog omlani, mint más országok.

A növekedés motorja a következő években is az lehet, ha az emberek akarnak többet dolgozni, mert látják, hogy van értelme, az adórendszer is azt segíti, hogy több munkával jobban lehessen boldogulni - jelentette ki.

A miniszterelnök azt is mondta: a beruházásokhoz szükséges hitelek nagyon drágák voltak az elmúlt években, egész addig, amíg a jegybank nem változtatta meg a politikáját, Matolcsy György MNB-elnökké választásáig ugyanis csak folyamatos politikai harcok közepette volt lehetőség kamatcsökkentésre. Azóta viszont - folytatta - összhang van a kormány és a jegybank politikája között, a kamatcsökkentés és a növekedési hitelprogram elérhetővé teszi a hiteleket a kis és közepes vállalkozásoknak.

Orbán Viktor hozzátette: a harmadik negyedévben nőttek a beruházások, kutató- és fejlesztőközpontok jönnek Magyarországra, ami fontos ahhoz, hogy "ne a világ segédmunkásai legyünk, hanem a világ szakmunkásai, utána pedig a világ mérnökei".

A kormányfő arra a felvetésre, hogy a bankok az egyéb költségek megemelésével reagálnak a havi két ingyenes pénzfelvétel bevezetésére, úgy válaszolt: megvédik a pénzügyi rezsicsökkentést, mint ahogy korábban is visszaverték az ilyen kísérleteket.

Az áfacsalási ügyről a kormányfő azt mondta: várják a konkrétumokat.
Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek, a kormány válaszolt is erre a fordított áfa bevezetésével a gabonakereskedelemben, a sertésáfa csökkentésével, a cukornál is fordított áfafizetés szeretne, és az online pénztárgépekkel is az adócsalást próbálják visszaszorítani - fejtette ki.

Jelezte ugyanakkor, hogy az állítólagos áfacsalási ügyben egyetlen tény vagy dokumentum sem ismert. "Várom, hogy valaki konkrétumokat mondjon, azzal tudunk mit kezdeni, mert azonnal megindítjuk a bűnvádi eljárásokat" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az adócsalóknak a börtönben a helye.

Az általánosságban felvetődő problémákra viszont csak törvénymódosításokkal tudnak válaszolni, ahogy az a már említett ügyekben történt - mondta.

Megjegyezte, hogy szerinte az Európai Unió rossz politikát folytat, amikor nem engedi, hogy az egyes területeken már bevált fordított áfát kiterjesszék.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek