Magyar gazdaság

Oroszország az IMF által alkalmazott SDR-ben is hitelezne Ukrajnának

Oroszország annak a lehetőségét tanulmányozza, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként szolgáló SDR valutakosárban is folyósítana hitelt Ukrajnának.

Az IMF igazgatósága ötévente vizsgálja felül a valutakosár összetételét, amelyben a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban használt pénznemek szerepelnek, 2016-ig például négy valuta: az amerikai dollár 41,9, az euró 37,4, az angol font 11,3, a japán jen 9,4 százalékos súllyal.


    Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal. Ennek alapján Moszkva összességében 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dolláros éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. December 24-én Moszkva átutalta Kijevnek azt a 3 milliárd dollárt, amennyiért ukrán eurókötvényeket vásárolt. A kétéves lejáratú kötvények kuponja (azaz az évenként fizetendő kamat) öt százalék.

Ukrajnának jövőre 2,4 milliárd SDR-t (3,8 milliárd dollárt) kell visszafizetnie az IMF-nek a korábban felvett hitelek után.


    Mikola Azarov ukrán kormányfő az ukrán állami televízióban azt mondta, hogy a Moszkva által átutalt 3 milliárd dollárból részben a közalkalmazottak elmaradt fizetését rendezik. Hozzátette: a 15 milliárd dollárból fennmaradó orosz hitelt a gazdaság korszerűsítésére fordítják majd.

Az ukrán kormányfő feltárta továbbá, hogy Kijev az IMF-től is kért 15 milliárd dollár hitelt, de "teljes mértékben elfogadhatatlanok voltak" a washingtoni székhelyű szervezet által támasztott feltételek, köztük a hrivnya leértékelése és a közalkalmazottak számának erőteljes csökkentése.

Azarov Ukrajna Oroszország Putyin
Kapcsolódó cikkek