Magyar gazdaság

Drasztikusan megemelkedett a spanyol munkavállalók száma egy hónap alatt

Több mint százezerrel csökkent decemberben a regisztrált munkanélküliek száma Spanyolországban - közölte pénteken a madridi munkaügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint 2013-ban egész évben nem egészen 150 ezerrel csökkent az állástalanok tábora, amely a minisztérium szerint jelenleg nagyjából 4,7 milliós. 1999 óta nem volt ilyen jelentős ütemű a csökkenése.

Szakértők szerint a meredek decemberi csökkenés csak egyszeri, szezonális hatásnak tudható be. A spanyol kiskereskedelmi szövetség december elején jelezte: a tavalyinál 5 százalékkal, 18 ezerrel több alkalmazottat vesznek fel a karácsonyi időszakra.

A spanyol munkapiaci helyzetre jellemző, hogy decemberben összeomlott a számítógépes rendszer, miután 20 ezren jelentkeztek az Ikea svéd bútoráruházlánc új valenciai üzletébe meghirdetett 400 állásra.

A spanyol statisztikai hivatal munkaerő-piaci helyzetről szóló negyedéves jelentésében - amelyet pontosabbnak tartanak közgazdászok a regisztrált álláskeresőkre vonatkozó havi adatoknál - legutóbb, a III. negyedévben az szerepelt: 26 százalékos a munkanélküliség, vagyis 6 millió embernek nincs állása Spanyolországban. Ez a második legmagasabb arány a 28 tagú Európai Unióban a görögországi után.

A madridi munkaügyi minisztérium közlése szerint a pénzügyi és gazdasági válság 2008-as kezdete óta évente átlagosan 544 ezerrel nőtt a munkanélküliség Spanyolországban.

A spanyol gazdaság kilenc negyedévi visszaesés után 2013 nyarán - elsősorban a turizmusnak köszönhetően - minimális, 0,1 százalékos növekedést ért el.

Pénteken rekordalacsony szintre, 3,9 százalékra süllyedt a tízéves spanyol államkötvény hozama, amely 2012 júliusában 7,29 százalékon érte el a csúcspontját.

Mardrid munkavállalók Spanyolország munkapiac munkaerő
Kapcsolódó cikkek