A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az EU lehetséges legjobb, "Aaa" besorolását.


A kilátásjavítással a cég levette a napirendről az elit besorolásnak a megvonását az EU-tól.
A nagy EU-gazdaságok adósprofiljának drámai javulását jelzi, hogy jelenleg az uniós költségvetés befizetéseinek 80,5 százaléka származik olyan tagországoktól, amelyeknek szuverén adósbesorolásaira a Moody''s stabil vagy osztályzatjavítást valószínűsítő pozitív kilátást tart érvényben - áll a cég elemzésében. Amikor az EU besorolására a hitelminősítő 2012 szeptemberében negatív kilátást állapított meg, ez az arány még csak 22 százalék volt.
A hitelminősítő felidézte, hogy a legutóbbi időszakban javította Németország (Aaa/stabil), Hollandia (Aaa/stabil), Belgium (Aa3/stabil), Olaszország (Baa2/stabil) és Spanyolország (Baa2/pozitív) adósosztályzati kilátásait.
Mindemellett a perifériális eurógazdaságok - elsősorban Írország (Baa3/pozitív) és Portugália (Ba3/stabil) - esetében végrehajtott legutóbbi hitelminősítői lépések is annak csökkenő kockázatát jelzik, hogy ezek az országok nem tesznek eleget az EU-val szembeni adóskötelezettségeiknek - áll a Moody''s elemzésében.
A Moody''s az utóbbi időszakban sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.
Egy hete Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", két hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra.
Három hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.
A Moody''s ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolások a Moody''s döntése után egy fokozattal feljebb kerültek.
A Moody''s négy hete stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.
A Moody''s e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a valutaunión belüli járványkockázatok. A cég e javulások közé sorolta az eurójegybank (EKB) korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programját (OMT), az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozását, valamint az euróövezeti bankunió kialakításának folyamatában elért haladást. Mindezek a változások a hitelminősítő szerint csökkentik az újabb pénzügyi támogatási csomagok szükségessé válásának kockázatát, illetve ha ilyen támogatásra mégis szükség lesz, akkor annak mértéke a korábbiaknál kisebb lehet, tekintettel az európeriféria gazdaságainak közfinanszírozási szektoraiban végbement javulásokra.