Magyar gazdaság

Matolcsy tábora sokkal erősebb volt az MNB-ben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának nagy többsége támogatta a kamatvágást március végén. A 25-ei kamatdöntésen 10 bázisponttal, 2,6 százalékra süllyedt a ráta. Az előző hónapihoz hasonlóan Cinkotai János és Pleschinger Gyula szavazott kamattartásra.

Cinkotai János és Pleschinger Gyula tartotta volna a 2,7 százalékos kamatszintet márciusban, de a tanács többsége, 7 tag ellenük szavazott. Több döntéshozó is kiemelte, hogy a 10 bázispontos csökkentésnek jó üzenete lehet, mert illeszkedik a korábbi kommunikációba és erősítheti az intézményi hitelességet, hogy a korábban jelzett óvatos lépésekben közelítik meg a kamatciklus végét – derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott, márciusi kamatöntés hátterét ismertető rövidített jegyzőkönyvből.

A tanács tagjainak többsége egyetértett abban, hogy egyértelmű üzenetet kell megfogalmazni a közleményben a kamatciklus közeli lezárásával. „Egy döntéshozó kifejtette, hogy az inflációs jelentés előrejelzéséhez kötve, a 10 bázispontos csökkentéssel együtt, lezáró üzenetet javasolna” – emeli ki a jegyzőkönyv.

A tanács két tagjának (feltehetően Pleschinger Gyula és Cinkotai János) véleménye szerint már elérték a kamatcsökkentési ciklus alját, az alapkamat jelenlegi szintje biztosíthatja az inflációs cél elérését és az ahhoz szükséges reálgazdasági élénkítést. Megítélésük szerint az irányadó kamatláb további mérséklése kockázatot hordoz magában, míg annak kedvező hatásai korlátozottan érvényesülhetnek.

A tanácstagok többsége szerint az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, amely az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja – olvasható a jegyzőkönyvben, amely azzal tárul, hogy: a nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására.

Mindent egybevetve a fő üzemet az, hogy a kamat „érdemben megközelítette” a ciklus alját, amely alapján áprilisban még újabb kamatvágás következhet. De azt követően már nem lenne könnyű megmagyarázni újabb vágásokat.

alapkamat MB kamat
Kapcsolódó cikkek