Magyar gazdaság

Százezer magyar került hirtelen utcára – Ez már az összeomlás?

Hirtelen százezerrel nőtt az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgáltat májusi adatai szerint. Egy hónap alatt ritkán látható ilyen mértékű növekedés, azonban ez nem a munkaerő-piaci helyzet romlásával magyarázható (mint ahogy a korábbi javulás sem azért következett be, mert a vállalatok nagymértékben növelnék a dolgozói létszámot). Eddig elsősorban a közfoglalkoztatás segítette a munkanélküliség csökkenését, most a téli közfoglalkoztatási program vége miatt ugrott meg az álláskeresők száma. A következő hónapokban azonban az idénymunkák elindulásának és a közfoglalkoztatás újbóli felpörgésének hatására csökkenhet az álláskeresők száma.

Az év ötödik hónapjában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 514 ezer álláskereső volt, ami egy hónap alatt drasztikus, több mint 100 ezer fős növekedés. Ez azért lehet meglepő, mert az elmúlt évben (szezonalitástól és a gazdasági helyzettől függetlenül) egyre kevesebb munkanélküli volt.

A téli közfoglalkoztatási program áprilisi leállása miatt azonban drasztikusan nőtt a munkanélküliek száma. A közfoglalkoztatottak száma az áprilisi rekord magas, 210 ezer fős történelmi csúcsnak számító létszámról csökkenhetett.

A 100 ezerrel több álláskereső miatt megugrott a munkanélküliségi ráta is. Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív népességhez viszonyítva 11,7 százalék volt az NFSZ szerint, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,4 százalékos értéket mutatott.

A Központi Statisztikai Hivatal munkanélküliségi adataiban azonban egyelőre vélhetően nem fog teljesen látszani a 100 ezer új állástalan, hiszen a hivatal három hónapos átlagot mér. A február és április közötti időszakban még 8,1 százalékos munkanélküliséget mért. Szerintük egy év alatt 361 ezer főre csökkent a munkanélküliségi ráta. A téli közmunkaprogram leállásával azonban könnyen elképzelhető, hogy májusban emelkedni fog a hivatal munkanélküliségi rátája.

Most igazán látványos, hogy elsősorban nem az elsődleges munkaerő-piac alakulása befolyásolja a munkanélküliek számát. Közfoglalkoztatás nélkül a munkanélküliségi ráta 12-13 százalék lenne.

Mivel a kormány célja, hogy mindenkinek legalább közmunkát biztosítsanak, ezért nem valószínű, hogy tartósan növekedne a - az idénymunka elindulása sem ebbe az irányba mutat -, sőt, az év vége felé tovább csökkenhet a ráta. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, a kormány célja, hogy 2015-től mindenkinek biztosítsanak közmunkát.

közmunka munkanélküiség közfoglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek