Magyar gazdaság

Franciaország ellenállást sürget Berlin takarékossági politikájával szemben

A francia gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg "ellenállásra" szólított fel Németország Európában erőltetett takarékossági politikájával szemben -  jelenti az N24 német hírtévé. Egy, a francia szocialisták által szervezett gyülésen Montebourg azt követelte, hogy az európai kormányok mielőbb kurzusváltást valósítsanak meg. Különbern elveszítenék a választóikat, akik a populista és szélsőséges pártokra szavaznának - figyelmeztetett.

Szerinte Franciaországnak ezért vezető szerepet kellene vállalnia és alternatívákat kínálnia "a destruktív ideológiával" szemben. A 2008-as pénzügyi válság óta a költségvetési deficit csökkentését célzó lépések tönkretették  az európai gazdaságokat.  Az adósságcsökkentés helyett, amelyre a fő figyelem irányul, a fogyasztókat kellene támogatni, hogy a fogyasztás lendületbe jöjjön - követelte Montebourg.

"Franciaország az euróövezet második legnagyobb gazdasága, az ötödik legnagyobb hatalom a világon, és nincs szándékában hölgyeim és uraim - igazodnia a német konzervatívok mértéktelen rögeszméihez" - hangoztatta. Az N24 német hírtévé szerint Montebourg kemény szavaiért ismerik Franciaországban, aki nem csinál titkot abból a szándékából, hogy egyszer Franciaország elnöke akar lenni.

Berlin Franciaország gazdasági miniszter
Kapcsolódó cikkek