Magyar gazdaság

Figyelmeztette Kínát az amerikai pénzügyminiszter

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettesnek nemrég küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy komoly hatással lehetnek a két ország közti kapcsolatokra a Kínában működő külföldi vállalatok ellen indított versenyjogi vizsgálatok.

 A levél tartalmáról tájékoztatott források szerint Jacob Lew felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban egy pekingi találkozón Kína ígéretet tett, hogy monopóliumellenes törvényeit a fogyasztók érdekében fogja használni, és nem más vállalatok vagy ágazatok megsegítésére.

Kínában az elmúlt időszakban több vizsgálat is indult külföldi tulajdonú nagyvállalatok ellen, és a vizsgálatok több esetben is azt állapították meg, hogy versenyjogi szabályokat sértenek a külföldi cégek.

Az érintett vállalatok szerint viszont indokolatlanul sokat foglalkoznak velük a kínai hatóságok. Úgy vélik, rejtett protekcionizmusról van szó, amellyel kínai cégeket próbálnak előnybe hozni, és nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy ne emeljenek semmilyen kifogást a vizsgálatok ellen.

A kínai kormány vasárnap nem válaszolt a Dow Jones hírügynökség megkeresésére az üggyel kapcsolatban, de kínai hivatalnokok korábban hangsúlyozták, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kínai és a külföldi vállalatokra. Kínai kormányzati források szerint a monopóliumellenes vizsgálatoknak csak tizede érint külföldi vállalatokat.

monopólium
Kapcsolódó cikkek