Magyar gazdaság

Megnyílik jövőre a Gödöllőnek ígért uszoda

Jelenleg is zajlanak a tervpályázat elindításához szükséges eljárások, minden az előre eltervezett ütemezésnek megfelelően halad – tudta meg lapunk a Gödöllőre tervezett uszodakomplexummal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős államtitkárságától.

Balog Zoltán, a tárca minisztere tavaly márciusban jelentette be, hogy mintegy 3 milliárd forintból állami finanszírozásban nemzetközi úszó- és vízilabda-események megrendezésére is alkalmas, 50 méteres medencével ellátott versenyuszoda épül Gödöllőn, ami mellé egy ezer ember befogadására alkalmas lelátót, bemelegítő-tanmedencét és wellnessrészleget is terveznek.

A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy miközben az elmúlt 50 évben a lakosság száma megduplázódott Budapest északkeleti agglomerációjában, a sportinfrastruktúra fejlesztése elmaradt ettől az ütemtől. Az új uszoda a Gödöllő környékén található települések lakóival együtt mintegy 100 ezer ember úszásigényét elégíti majd ki.

A létesítmény a Szent István Egyetem (SZIE) vagyonkezelésében lévő területen, a kertészeti tanüzem területén épül meg, amelyet máshová költöztetnek. Tőzsér János, az intézmény rektora korábban kiemelte: a beruházás az egyetem több mint 6000 hallgatójának is lehetőséget nyújt majd a sportolásra. Mivel az uszoda akadálymentesített lesz, fogyatékkal élők és parasportolók is használhatják.

Tavaly márciusban Balog Zoltán azt mondta, ha a közbeszerzések megfelelő ütemben haladnak, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás már 2015 végére megvalósulhat. Októberben Vígh László, a beruházásért felelős miniszteri biztos már 2016 tavaszát említette az átadás dátumaként, mivel a tervpályázat akár 200 napig is elhúzódhat, a tervezői és a kivitelezői közbeszerzési eljárás pedig 180 napig tart.

Arról, hogy mikor kezdődhet az építkezés, nem kaptunk bővebb információkat az EMMI sportért felelős államtitkárságától. Mint írták: „amikor nyilvános események következnek, természetesen tájékoztatni fogjuk a közvéleményt”.

Annyi bizonyos, hogy az uszodavíz hőjének hasznosítására és a megújuló energiaforrások – például napkollektorok – telepítésre kiemelt figyelmet fordítanak majd, és a tervpályázat során mind a város, az egyetem, mind a vizes sportágak – úszás, vízilabda, triatlon – szövetségeinek szakmai véleményét kikérik.

Ennek ugyan némileg ellentmond, hogy Gödöllő polgármestere, Gémesi György tavaly júliusban és októberben levélben és nyilatkozatban is kérte, hogy tájékoztassák az építkezés állásáról, valamint felajánlotta a város szakmai csapatának segítségét. Azóta információink szerint tavaly év végén volt egy konzultáció a város vezetése és a kormányzat képviselői között.

Gödöllő óvodáiba, általános és középiskoláiba több mint 10 ezer gyerek jár. A városban jelenleg egyetlen működő fedett uszoda található, a Hajós Alfréd Általános Iskolában. Az egyetemi uszodát, amelyben generációk tanultak úszni, néhány éve bezárták, és az egyetem strandja sem üzemel már.


gödöllő uszoda
Kapcsolódó cikkek