Magyar gazdaság

Ukrajna fizetett Oroszországnak a januári gázszállításért

Ukrajna 150 millió dollárért kötött le földgázt januárra a Gazprom orosz cégnél, ennek ellenértékét szerdán már át is utalta.

A Moszkva és Kijev között az ősszel létrejött megállapodás értelmében a Gazprom csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit az előre kifizet.

Az ukrán állami Naftohaz gázipari konszern decemberben 300 millió köbmétert használt fel az egymilliárd köbméteres előre kifizetett tételből. A fel nem használt mennyiséget a Gazprom januárban szállítja le.

Ukrajna november elején 1,45 milliárd dollárt, múlt szerdán 1,65 milliárd dollárt törlesztett a Gazpromnak a korábban ki nem fizetett orosz gázszállítások után. Kijev ezzel rendezte teljes tartozását a Gazprommal szemben. Részben a felhalmozott adósság miatt Oroszország júniusban leállította a gáz szállítását Ukrajnának.

Az ősszel az a megállapodás született, hogy Oroszország felújítja a gázexportot, de csak abban az esetben, ha Kijev a korábbi tartozását az év végéig rendezi, és előre kifizeti az igényelt gázmennyiséget.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek