Magyar gazdaság

Nem engedi be Sátoraljaújhely a miskolci nyomortelepről kiköltözőket

Egyhangú döntést hozott a sátoraljaújhelyi képviselő-testület: nem hajlandóak visszavonni azt a rendeletüket, amellyel a Miskolcról elküldött nyomorteleplakók hozzájuk költözését próbálják megakadályozni - írja az index. Mivel a borsodi kormányhivatal szerint a segély-és közmunkamegvonással operáló rendelet egy sor törvénybe, köztük az Alaptörvénybe ütközik, az ügy végül az Alkotmánybíróság elé kerülhet.

A július 15. óta hatályos rendelet lényege, hogy Sátoraljaújhelyen nem kapnak se segélyt, se támogatást, és közmunkát se nagyon olyanok, akik „más önkormányzat támogatásával, pénzbeli térítésével vásárolnak Sátoraljaújhely város közigazgatási területén lakhatás céljára szolgáló ingatlant”. Miskolc 1,5-2 millió forintot fizet az önkormányzati bérlakások elhagyásáért azoknak a bérlőknek, akik elköltöznek Miskolcról, és legalább öt évig vissza sem mennek.

Az önkormányzat stratégiája világosnak tűnik: húzni az időt. A törvényességi eljárás, amelynek az Alkotmánybíróság lehet a végállomása, akár évekig is tarthat - eközben azonban a rendelet életben marad, és máshová költözhetnek azok, akik elhagyják Miskolcot.

Sátoraljaújhely Miskolc
Kapcsolódó cikkek