Magyar gazdaság

Az elmúlt havi infláció lesz a hét legfontosabb makroadata

A februári infláció lesz a jövő hét legfontosabb hazai makrogazdasági adata, de emellett külkereskedelmi és részletes ipari statisztika is megjelenik, továbbá a jegybank közzéteszi a februári kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét.

Kedden közli a februári inflációs adatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzői előrejelzések alapján februárban is negatív előjelű lehetett a fogyasztói árindex, ami tovább erősítheti a kamatcsökkentési várakozásokat. Januárban a fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek a tavalyi év első hónapjához képest, míg az előző hónappal, decemberrel összehasonlítva átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Szerdán hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács februári, kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. A testület a múlt hónapban nem változtatott a 2,1 százalékos alapkamaton, az elemzői várakozások azonban azzal számolnak, hogy márciusban ismét kamatcsökkentésbe kezd az MNB. Ezt a várakozást erősíti a februári döntés után kiadott jegybanki közlemény, amely szerint a testület a márciusi inflációs jelentés előrejelzései alapján dönt egy további kamatcsökkentés szükségességéről.

Ugyancsak szerdán jelenik meg a januári külkereskedelmi statisztika a KSH első becslése alapján. A múlt év decemberében az 9,0, az 7,3 százalékkal nőtt éves szinten, jelentősen felgyorsulva az előző havi 3,4, illetve 3,4 százalékos ütemről. A decemberi 345 millió eurós mérlegtöbblet 120 millióval haladta meg az egy évvel korábbit. A múlt év egészében 4,2 százalékkal nőtt a kivitel és 4,7 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke, a kereskedelmi mérleg 6,402 milliárd euró többlettel zárt 2014-ben, ami 153 millió euróval kisebb a 2013-as értéknél.

Csütörtökön a januári ipari termelés részletes adatait közli a KSH. A múlt héten publikált előzetes adatok a vártnál nagyobb növekedési ütemet mutattak: az ipari termelés volumene januárban 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,3 százalékkal nőtt. Az erős évkezdés, továbbá az emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása alapján az elemzők 2015-ben a kedvező folyamatok folytatódására számítanak.

Pénteken a mezőgazdasági termelői árak januári alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Tavaly decemberben 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényi termékek ára 6,9, az élő állatok és állati termékeké 6,2 százalékkal csökkent. A múlt év egészében a mezőgazdasági termelői árak 6,1 százalékkal csökkentek 2013-hoz viszonyítva, a növényi termékek ára 9,2, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal csökkent.

statisztikák makrogazdaság infláció
Kapcsolódó cikkek