Magyar gazdaság

Baljós üzenetet küldött a német pénzügyminiszter Athénba

A német pénzügyminiszter arra figyelmeztette Görögországot, hogy "fogy az ideje", és egyre nehezebb megoldást találni az üres államkincstárral küzdő Athén problémáira.

Berlinben tartott sajtótájékoztatóján Wolfgang Schäuble kijelentette: a Görögországgal kapcsolatos ügyeket figyelemmel követőknek, így neki is az a benyomása, hogy Görögország ideje fogyóban van.

"Egyre nehezebb megoldást találni a problémákra, és ez a legnagyobb gond" - fogalmazott a német pénzügyminiszter, aki szerint a Görögországról jelenleg folyó vitáknak semmi köze az adósságfizetéshez. A fő kérdés az, hogy miként lehet elérni azt, hogy Görögország ismét versenyképessé váljon és vissza tudjon térni a nemzetközi pénzpiacokra.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak nyugtalanságának adott hangot ma Brüsszelben. Megismételte, hogy nem elégedett az utóbbi napok eredményeivel, azt szeretné, ha a görög kormány és a nemzetközi hitelezők tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a haladás felgyorsításának érdekében.

Az utóbbi napokban megsokszorozódtak a szakértői egyeztetések Görögország reformprogramjáról és a görög likviditási problémák megoldásáról, de a tárgyalások egy helyben toporognak, és a felek kölcsönösen egymást teszik felelőssé a kudarcért.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kérésére holnap külön tárgyalás lesz az Európai Tanács brüsszeli ülésének keretében. Ciprasz és Juncker mellett Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke tart megbeszélést a görög helyzet tisztázásának érdekében.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek elfogadható megoldást kell találni. Szerinte Görögország euróövezeti tagságának megszűnése az eurózóna létét sodorná veszélybe. "Ha egy ország kilép, azonnal azt fogják kérdezni, hogy ki lesz a következő" - mutatott rá a biztos, hozzátéve, hogy nincs B-terv, az Európai Bizottság azt akarja, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon.

A Görögország jövőjével kapcsolatos viták és bizonytalanságok fokozódása miatt az athéni irányadó indexe, az Athex 4,13 százalékkal 737,96 pontra zuhant szerdán. A bankszektor részvényeinek árfolyam 8,26 százalékkal csökkent, míg a tízéves görög államkötvények hozama 11,185 százalékra emelkedett.

ciprasz schauble Juncker EU Görögország
Kapcsolódó cikkek