Magyar gazdaság

Nem változtatott idei növekedési előrejelzésén a GKI

Nem változtatott idei növekedési előrejelzésén a GKI Gazdaságkutató Zrt.: a tavalyinál lassabb, 2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést vár, és azzal számol, hogy a hitelminősítők fokozatosan felminősítik Magyarországot - ismertette a társaság legfrissebb előrejelzését Vértes András, a GKI elnöke.

A hétfői budapesti sajtótájékoztatón Vértes András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülésével kapcsolatban kiemelte, hogy újabb kamatcsökkentési ciklus elindítását várja a GKI: a jegybank több lépésben, 30-50 bázisponttal csökkentheti a jelenleg 2,1 százalékos alapkamatot.

Az elnök kifejtette, hogy a felminősítés folytatódása mellett 2015-ben három fő folyamat határozza meg a magyar gazdaság helyzetét. A devizahitelek átváltásának egyszeri, átmeneti hatása miatt gyorsulni fog a fogyasztás emelkedése, a beruházások stagnálása miatt azonban számottevően, 2 százalék körülire lelassul a és ez a folyamat 2016-ban is folytatódhat. Vértes András szerint folytatódik 2015-ben "a piacgazdaságot mindinkább kiiktató modell kiépítése" is.

GKI növekedési előrejelzés
Kapcsolódó cikkek