Magyar gazdaság

Portugália előtörlesztett az IMF-nek

Portugália előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól négy éve kapott kölcsön egy részét.

A portugál adósságkezelő (IGCP) csütörtökön közölte, hogy a múlt héten több részletben összesen 6,6 milliárd eurót, azaz a valutaalaptól kapott összegének 22 százalékát utalták át.

Portugália tavaly májusban lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a 78 milliárd eurós hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az 2011-ben indított fizetőképességének biztosítása érdekében. Lisszabon 25,7 milliárd eurót kapott a valutaalaptól.

A portugál kormány februárban kérte a nemzetközi hitelezőktől, hogy engedélyezzék 14 milliárd euró idő előtti visszafizetését az IMF-nek. Portugália két és fél év alatt fokozatosan törleszti ezt az összeget.

Portugáliának érdemes előtörlesztenie a 3,5 százalék körüli kamattal nyújtott IMF-hitelt, mivel a nemzetközi piacokon jelenleg olcsóbban jut pénzhez. A februárban kibocsátott tízéves portugál államkötvény kamata valamivel több mint 2 százalék volt, és a hozam azóta 1,7 százalékra csökkent a másodlagos piacon.

Maria Luis Albuquerque portugál pénzügyminiszter január végén jelezte, hogy országa képes fokozatosan előtörleszteni az IMF-hiteleket, mivel normalizálódott megítélése a nemzetközi pénzpiacokon, így képes önmagát piaci forrásokból finanszírozni. A miniszter a múlt hónapban már arról beszélt, hogy a portugál államkötvények rekordalacsony hozamát kihasználva felgyorsítják az előtörlesztést.

Portugália IMF előtörlesztés
Kapcsolódó cikkek