Magyar gazdaság

Tizenéves polgárőröket szeretne a Fidesz

Ifjú polgárőrök segíthetik a jövőben a polgárőrség munkáját, ha a parlament elfogadja azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet Bíró Márk és Hörcsik Richárd fideszes képviselők nyújtottak be az Országgyűlésnek.

 A javaslat alapján a Magyarországon működő polgárőr egyesületek a jövőben 14 és 18 év közötti ifjú polgárőröket is felvehetnének: az életkor mellett a másik fontos feltétel, hogy a jelentkező büntetlen előéletű legyen. A javaslat indoklása a módosítás okaként azt jelöli meg, hogy az elmúlt évek során a 18. életévüket be nem töltött személyeknél is fokozott érdeklődés mutatkozik a polgárőrség tevékenysége iránt, a jelenlegi szabályozás viszont csak a nagykorúaknak engedi meg a csatlakozást a testülethez.

A javaslat szerint az egyesületek – érthető módon – inkább adminisztratív, illetve támogató jellegű feladatokra használhatnák a még nem felnőtt korú önkénteseket. Így például a 18 év alatti ifjak közreműködhetnének az állampolgárok tájékoztatásában, a polgárőri tevékenységgel kapcsolatos jegyzőkönyvek és más iratok előkészítésében, a katasztrófákra felkészülésben, illetve az ellenük való védekezésben, majd a helyreállításban, továbbá a polgári védelmi szervezetek tevékenységében is.

Szerepet szán emellett a tervezet az ifjú polgárőröknek a balesetmegelőzési, az áldozatvédelmi, a közlekedésbiztonsági, az állat-, környezet- és természetvédelmi tevékenység támogatásában, de az adott polgárőr egyesület feladataival összefüggő oktatási, kulturális, ismeretterjesztő tevékenységben is.

A módosító indítvány emellett levenne bizonyos terheket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) válláról is, növelve ezzel a megyei szövetségek önállóságát is. Erre a javaslat beterjesztői szerint azért van szükség, mert az elmúlt év tapasztalatai alapján az OPSZ-re túlzott mértékű koordinálási, adminisztrációs feladat hárult, így a hatékony önkormányzati működés érdekében indokolttá vált, hogy bizonyos feladatok végrehajtásában a területi polgárőr szövetségek is részt vegyenek.

Így például a területi polgárőr szövetségek a jövőben képviselik tagjaik közös érdekeit a területi állami szervek, a megyei (fővárosi) önkormányzatok, valamint más civil szervezetek előtt. Emellett együttműködnek a működési területükön illetékes állami szervekkel, megyei önkormányzatokkal, valamint a megyei rendőr-főkapitányságokkal a polgárőri szolgálat ellátása feltételeinek fejlesztése érdekében, illetve előzetesen véleményezik a polgárőr egyesületek és a működési területükön illetékes megyei rendőr-főkapitányságok együttműködési megállapodását is.

Az OPSZ 2013-ban összesen 1,052 milliárd forintot fordított kiadásaira, amely nagyjából egyharmadával több a megelőző évinél. A ráfordítások legnagyobb részét – 665,8 millió forintot – a polgárőr egyesületek támogatására költötte a szervezet. A bevételi oldalon a Belügyminisztériumtól kapott, 2013-ban kereken egymilliárd forintos támogatás jelenti a legnagyobb tételt, de tavalyelőtt támogatta a szervezetet az Aegon és az Allianz Biztosító, valamint a Magyar Posta is.

A szervezet honlapján közzétett 2015-ös költségvetési terv már hozzávetőlegesen 1,4 milliárd forintos kiadással számol, amelyből közel 900 milliót visz majd el a szövetségek, egyesületek támogatása. Közvetlenül a működésükre 705 millió forintot kaphatnak majd az egyesületek és a megyei szövetségek: fontos megkötés ugyanakkor, hogy a megyei szövetségek a működési költségeikre a pénz legfeljebb 20 százalékát használhatják fel.

törvénykezés polgárőrság orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek