Magyar gazdaság

A földadó miatt nem érkezett még beadvány a Kúriához

A 3178 magyarországi település csaknem 99 százaléka, 3135 vetett már ki valamilyen helyi adót – derült ki az önkormányzati adók jogi vonatkozásairól rendezett budapesti konferencián.

Belányi Márta, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a képviselőtestületek leggyakrabban helyi iparűzési adóról (2767 település) és kommunális adóról (2250 település) döntöttek, emellett jelenleg 892 településen van építmény-, 503 helyen telek-, valamint 784-ben idegenforgalmi adó.

Több település is ez évtől bővítette az eddigi adóztatási körét, 2015-től 98 önkormányzat összesen 116 új adónemet vezetett be, illetve bővített ki. A többség a helyi iparűzési adóban látott fantáziát, ezt 37 település vetette ki. Az idei esztendőtől új elemként kivethető települési adók adta bevételbővítési lehetősségel eddig alig több mint egy tucat önkormányzat élt, és bár van, ahol a magas építményeket, vagy az ebeket adóztatják, a többség, 14 település a termőföld megadóztatása mellett döntött.

A földadót nem csak a helyi gazdák, de a földművelésügyi tárca is kifogásolta, emiatt a települések többsége most arra vár, hogy kiderüljön, kiállja-e az idő és persze elsősorban is a törvényességi felügyelet próbáját ez az újfajta adónem.

Mint a konferencián kiderült, kifejezetten a települési adók kapcsán egyelőre egyetlen esetben sem kértek előzetes normakontrollt a Kúria Önkormányzati Tanácsától, jóllehet az utóbbi három évben a Kúria 23 esetben hozott helyi adókkal kapcsolatos határozatot – mondta Marosi Ildikó bíró. Szerinte azonban egészen bizonyos, hogy egy-egy konkrét per kapcsán a bírók élnek majd a törvényességi felügyeleti eljárás lehetőségével, miután sokak szerint a települési adók esetében a képviselőtestületi kreativitásnak csak a jogi és hatósági kontrollmechanizmusok szabhatnak határt.

A települési adókra vonatkozó szabályozás adta meglehetősen nagy rendeletalkotási szabadság mások szerint is sok fejtörést okoz, további jogértelmezési vitákra adnak majd alkalmat.

Így gondolja Székely László, az alapvető jogok biztosa is, hozzátéve: a helyi adók már eddig is állandó tárgyát képezték az ombudsmanhoz érkező panaszoknak.

Belányi Márta helyettes államtitkár is hasonlóan vélekedett, rámutatva, hogy a helyi önkormányzatok felett alapesetben a fővárosi és megyei kormányhivatalok gyakorolják a törvényességi felügyeletet, ennek részeként a döntéshozatali eljárást éppúgy vizsgálhatják, mint a rendelet tartalmát. Az idei kormányhivatali célellenőrzések fókuszában az önkormányzatok adóztatási gyakorlata áll, különös tekintettel az üdülőingatlanokkal összefüggő szabályozásra.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek