Magyar gazdaság

Itt a KDNP új ötlete: csődbiztos ellenőrizné a csődvédelmet kérő családokat

A Figyelő szerint elkészült a KDNP a családi csődvédelem törvénytervezetével.

Akár 50 százalékkal is csökkenhet az adóssága annak, aki részt vesz a családi csődvédelemben - írja a Figyelő Online.

A portálon arról írnak: a KDNP által kidolgozott törvénytervezet szerint önkéntes alapon működne a rendszer, viszont a kirendelt csődbiztosok megtilthatnák a nagyobb kiadásokat és elrendelhetnék az autó vagy a nyaraló eladását.

A 2016-tól élő törvénytervezet szerint a csődbiztosok bizonyos időközönként személyesen is felkeresik az adósokat és ellenőrzik, hogy nem költekeznek-e túl.

A tervezet szerint csődvédelmet a kormányhivatalokban lehet majd kérni, ahol - kezdetben papírok alapján - felmérik az adós anyagi helyzetét, majd eldöntik, hogy jogosult-e a rendszerben való részvételre.

A tervezetben meghatároznak például egy minimum és egy maximum adósságot (annak érdekében, hogy elkerüljék a visszaéléseket), ezek összege azonban még képlékeny. Az alsó határ valószínűleg néhány százezer forint lesz.

Aki minden feltételnek megfelel, szigorú kiadáscsökkentésre számíthat, viszont nem kell tartania végrehajtóktól és a pénzbehajtóktól. Az igénylést követően csődbiztost rendelnek ki az adós mellé, aki segít racionalizálni a családi kiadásokat, egyben ellenőrzi, hogy az adósok nem költekeznek-e túl. Előírhatja például a nyaraló vagy az autó eladását, a nyaralás lemondását, de például abba már nem szólhatna bele, hogy a család milyen élelmiszert vásárol. A tervezet szerint a csődbiztos bizonyos időközönként személyesen is felkeresi az adósokat annak érdekében, hogy megnézze valóban a megállapodás szerint élnek-e. Bizonyos esetekben viszont elegendő lehet a bankszámlamozgás figyelése, a helyi viszonyok ugyanis nagyban meghatározzák majd az ellenőrzés módját.

családi csődvédelem csőd
Kapcsolódó cikkek