Magyar gazdaság

Andor: Segélyezéstől a beruházás felé fordultak a jóléti államok

Az európai jóléti államok átalakulóban vannak, és a segélyezéstől a beruházás felé mozdulnak el belső reformok révén – mondta Andor László volt foglalkoztatási EU-biztos a Világgazdaság mai konferenciáján.

Andor László előadásában kiemelte: az EU még mindig jóléti nagyhatalomnak számít a Világbank értékelése szerint. Ez azt is jelenti, hogy az EU képes felzárkóztatni tagországokat, illetve akár EU-n kívüli államokat is, ha azok megfelelően használják fel az EU nyújtotta támogatást.

Az idei év legfontosabb szociális, munkaügyi fejleményének a 8,5 eurós német bevezetését tartja. Eddig Németország azon kevés EU-tagállam közé tartozott, ahol nem volt általános érvényű minimálbér. Hozzátette: ez a változtatás a magyar gazdaság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a szoros kétoldalú kapcsolatok miatt. Kiemelte: a növekvő bérszínvonallal nőhet a németországi kereslet, ami segíthet kihúzni a recesszióból az eurózóna gazdaságát.

Magyarországgal kapcsolatban elmondta: hazánk azon EU-tagországok közé tartozik, ahol a válság éveiben jelentős mértékben nőttek az egyenlőtlenségek a jövedelmek újraelosztása, a transzferek változtatása miatt. Az eurózóna fiskális paktumával kapcsolatban kiemelte: a szabályozás korlátozza azt, hogy a szociális juttatások kompenzálják a munkajövedelmek csökkenését.

andor lászló konferencia
Kapcsolódó cikkek