Magyar gazdaság

Még több vagyont akar az állam

A kormány célja az, hogy - az aktuális költségvetési helyzet kívánalma alapján - ne adja el az állami vagyont, hanem a stratégiai ágazatokban inkább növelje azt - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

A bizottság elsőként az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek 2010. és 2013. közötti működéséről, az állami állományának alakulásáról, az állami vagyonnal való gazdálkodás folyamatairól szóló éves beszámolókat tárgyalta. A vizsgált időszakban a Magyar Fejlesztési Bank által kezelt vagyon 13 milliárdról 16 milliárd forintra növekedett, egyebek mellett a Mol, a Rába és az E.ON üzletrészeinek a megvásárlásával - fűzte hozzá az államtitkár.

Volner János (Jobbik) az MFB tulajdonszerzésével kapcsolatban kifogásolta azt, hogy ezzel megszűnt a parlament ellenőrzési joga, és sérült az átláthatóság.

Fónagy János kiemelte azt, hogy a földgáz nagykereskedelem 80 százaléka került állami tulajdonba. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tevékenységéről pedig elmondta, hogy 60 milliárd forint költségvetési forrásból 128 milliárd forint jelzáloghitel alól mentesített 23 ezer igénylőt. Ezzel 100 ezer ember lakhatását oldotta meg az eszközkezelő. A beszámolási időszakban az önkormányzatok és a civil szervezetek 58,5 milliárd forint állami vagyonhoz jutottak - tette hozzá az államtitkár.

Volner János az E.ON földgázipari érdekeltségeinek értéken felüli megvásárlását kifogásolta a vitában. Fónagy János ezt cáfolta, reális árnak nevezte a 260 milliárd forintot. Ezt azzal indokolta, hogy neves tanácsadók értékelték fel a társaságot és a felső érték 400 milliárd forint volt. Az E.ON 2006-ban 270 milliárdos áron vásárolt és további 30-35 milliárd forint beruházást hajtott végre, főképpen a zsanai tározóban. A szerződés szerint a vásárlást követő tényleges vagyonértékelés után korrigálták a vételárat, így az állam 6 milliárd forintot visszakapott az E.ON-tól.

A gazdasági bizottság a 2010-től 2013-ig tartó éves beszámolókat a kormánypárti képviselők igenlő, míg az ellenzékiek nemleges szavazatával elfogadta.

állami vagyon
Kapcsolódó cikkek