Magyar gazdaság

A bizonytalanság akadályozza a tőkeáramlást

Globálisan érdemben csökkentek 2014-ben a külföldi közvetlen működőtőke-befektetések, de a fejlődő világba több pénz érkezett, a legtöbb pedig Kínába. A feltörekvő ázsiai országok nemzetközi vállalatai többet fektettek be külföldön, mint bármely más régió cégei. A befektetések zöme a szolgáltatásokba irányul. Az Unctad szerdán délután tette közzé az adatokat, amelyek jól tükrözik a 2014-es világgazdasági folyamatokat.

A működő tőke beáramlásának folyamata akadozott tavaly, az előző évhez képest 16 százalékkal, 1,23 billió dollárra csökkent, s a 2007-es szint kétharmadát éri csak el. Ennek oka az, hogy a világgazdaság törékeny, a befektetők a szokásosnál nagyobb mérvű bizonytalansággal néznek szembe, nem is beszélve az új és a régi geopolitikai feszültségekről. Idén azonban 1,4 billió dollárra emelkedhet az összeg, mert javulnak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban, növeli a keresletet az olcsó olaj és a laza monetáris politika, a kormányok pedig liberalizálják a beruházáspolitikát és az ösztönzőrendszereket. Ez a legfontosabb megállapítása az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (Unctad), amely szerdán délután ismertette a több mint kétszáz oldalas tanulmányát, és tette közkinccsé bőséges adattárát.

A fejlődő térségbe ugyanakkor két százalékkal több áramlott, összesen 681 milliárd dollár, ami rekordnak számít. A befektetések zöme Ázsiába igyekezett, míg Latin-Amerikából inkább kiszeretett a nemzetközi tőke. Kína, amely az első számú fogadó ország, 129 milliárd dollárt vonzott, elsősorban a szolgáltatásokba. Hongkongban, Szingapúrban és főként Indiában is sokkal több beruházást valósítottak meg, mint 2013-ban.

A fejlett térségbe 28 százalékkal kevesebb tőke áramlott, aminek fő oka, hogy a Vodafone kiszállt a Verizonból, s ez visszavetette az amerikai közvetlen befektetéseket. A fejlett régióban így is az Egyesült Államok vezet 92 milliárd dollárral, őt Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Hollandia követi. Európa sem igazán kedvelt célpont, 11 százalékkal kevesebb tőkét könyvelhetett el. Ebbe a trendbe illett Írország, Belgium, Franciaország és Spanyolország, míg Finnország és az eurózónához nem tartozó Svájc és Nagy-Britannia viszont csábította a befektetőket. E táborból is kiemelkedik azonban a szigetország, amely 72 milliárd dollárt szívott be, több mint ötven százalékkal többet, mint 2013-ban.

A beáramlást tekintve az első tíz legjobban teljesítő ország közül öt fejlődő gazdaság. A listát Kína vezeti, második Hongkong, a harmadik az Egyesült Államok, a negyedik Nagy-Britannia, az ötödik Szingapúr. A további sorrend az első húszig: Brazília, Kanada, Ausztrália, India, Hollandia, Chile, Spanyolország, Mexikó, Indonézia, Svájc, Oroszország, Finnország, Kolumbia, Franciaország és Lengyelország.

Ami a közvetlen külföldi befektetések forrását illeti, az Egyesült Államok áll a sor élén, őt követi Hongkong, majd Kína. Az első húszban kilenc a feltörekvő térséget képviseli. Az első hármat Japán, Németország, Oroszország, Kanada, Franciaország, Hollandia, Szingapúr, Írország, Spanyolország, Dél-Korea, Olaszország, Norvégia, Svájc, Malajzia, Kuvait, Chile és Tajvan követi.

A befektetéseken belül a határokon átnyúló vállalati felvásárlások és összeolvadások aránya növekedett, a zöldmezős beruházásoké viszont csökkent. A működőtőke-állomány a szolgáltatásokban összpontosul 63 százalékos részesedéssel, míg a feldolgozóipar csak 26 százalékot hasít ki magának. A globális értékláncban ugyanis egyre nagyobb szerep jut a szolgáltatásoknak, másrészt élénkül azok nemzetközi kereskedelme is. Feltűnő ugyanakkor, hogy a fenntartható fejlődést előmozdító beruházásokra alig akad példa.

A szuverén pénzügyi alapok, amelyeknek a többsége az olajjövedelmekből fektet be, a duplájára, 16 milliárd dollárra növelték tőkekivitelüket. Az állami tulajdonban lévő nemzetközi vállalatok aktivitása ugyanakkor csökkent, s az elmúlt négy évben a 2008-as szint harmadára esett vissza.

Az Unctad jelentése kitér az adópolitikára s annak ellentmondásaira. Az offshore központok, amelyek kevéssé átláthatók, és alacsony adókat vetnek ki, vagy egyáltalán nem adóztatnak, a nemzetközi tőkeáramlásban rendkívül fontos szerepet játszanak. A nemzetközi vállalatok ezt kihasználva igyekeznek minél kevesebb adót fizetni, alkalmasint elkerülni az adózást. Az ENSZ szakosított szervezete azt javasolja, hogy a nemzetközi adómegállapodásoknak arra kellene irányulniuk, hogy a tőkebefektetések előmozdítsák a fenntartható fejlődést, s hogy a vállalatok ott fizessenek adót, ahol ténylegesen működnek és értéket állítanak elő.

A számok tükrében

Az Unctad által közölt adatok azt mutatják, hogy Magyarországon 2013-ban és 2014-ben 3, illetve 4 milliárd dollárt fektettek be külföldiek. Ebben a két évben Csehországban 3,6 és 5,9, Lengyelországban 0,1 és 13,8, Romániában 3,6 és 3,2, Írországban 3,7 és 7,6 Portugáliában 2,2 és 8,8, Szlovákiában 0,6 és 0,5 milliárd dollárt.


tőkeáramlás befektetés UNCTAD
Kapcsolódó cikkek