Magyar gazdaság

Átcsúszhat jövőre a Jeremie-kölcsönök megjelenése

Az eredetileg tervezett idei nyári időpont helyett várhatóan csak jövőre lesznek elérhetők a Jeremie-hitelek, vagyis a visszatérítendő forrásokat tartalmazó uniós kkv-pályázatok – ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárának bejelentéséből. Karsai Tamás egy szakmai konferencián ugyanis az MTI beszámolója szerint azt közölte, hogy a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) visszatérítendő támogatást tartalmazó pénzügyi eszközeinél, vagyis a hiteltermékeknél és a kombinált hiteltermékeknél szerinte idén csak a közvetítő cégek kiválasztása zárulhat le, és jövő évtől indulhat meg ezen támogatások kihelyezése.

A GINOP márciusban elfogadott, idei évre szóló fejlesztési kerete eredetileg még azzal számolt, hogy már májusban megkezdődik a 2015-re összesen mintegy 170 milliárd forint értékben betervezett 12 pénzügyi eszközre (10 kombinálthitel-termék, 2 hiteltermék) vonatkozóan a pénzügyi közvetítők kiválasztása. Az NGM helyettes államtitkárának mostani bejelentése annyiban nem okozott túl nagy meglepetést, hogy egy héttel ezelőtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta: a visszatérítendő forrásokat érintő pályázatok „előkészítése a következő hónapokban kezdődik el”.

A héten Gyöngyösi László, a Vállalkozásfinanszírozók Országos Szövetségének (Váfisz) elnökségi tagja azt nyilatkozta lapunknak, hogy információi szerint a visszatérítendő gazdaságfejlesztési források kicsatornázási módjára vonatkozó kormányzati koncepció még a műhelymunka fázisában van, arról az Európai Bizottsággal is folynak egyeztetések. (A Váfisz tizenegy olyan pénzügyi vállalkozást tömörít, amelyek az előző hétéves ciklusban más piaci szereplőkkel együtt szerződött partnerként vettek részt a Jeremie-hitelek, vagyis a Kombinált Mikrohitel Program, illetve az Új Széchenyi Hitelprogram termékeinek kkv-khoz történő eljuttatásában.)

A helyettes államtitkár a konferencián a Portfolio tudósítása szerint azt is közölte, hogy jelenleg folyamatban van a GINOP idei évre szóló fejlesztési kerete menetrendjének módosítása, amely június 30-ig a kormány elé kerül, és így júliusban megjelenhet az új változat. Azért a június végi időpontot említette, mert egy tavaly elfogadott kormányrendelet szerint az adott évre szóló fejlesztési keretet évente egy alkalommal, június 30-ig lehet módosítani.

Hamarabb jelennek meg a k+f-kiírások

Az NGM helyettes államtitkárának bejelentése szerint nemcsak amiatt módosul a GINOP idei fejlesztései kerete, mert a visszatérítendő források meghirdetése későbbre tolódik, hanem azért is, mert a vissza nem térítendő forrásokból a tervezetthez képest előbbre hozzák a vállalati kutatás-fejlesztésre vonatkozó kiírást, és júliusban megjelennek majd újabb területekre is, köztük az iparjogra, az épületenergetikára vonatkozó felhívások is. Mint ismert, a tavalyi két, még a hazai költségvetés kockázatára kiírt pályázaton kívül a 2014–2020-as ciklusban eddig három GINOP-pályázatot hirdettek meg a kkv-k számára, összesen 90 milliárd forint értékben.


JEREMIE
Kapcsolódó cikkek