Magyar gazdaság

Habony embere felügyeli a dohányt

Habony Árpád londoni cégének ügyvezetőjével erősített a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. A Századvég vezető elemzőjeként is ismert Lánczi Tamás márciusban lett felügyelőbizottsági tag a multi magyar leányában. E cég a múlt héten nyilvános pályáztatás nélkül, nevetségesen csekély koncessziós díjért kapta meg a dohány-nagykereskedelem milliárdokat hozó monopoljogát - írja a Népszabadság.

Mielőtt elnyerte volna a dohánynagykereskedelem monopoljogát, szorosabbra fűzte a szálakat a British American Tobacco (BAT) a kormányoldallal: a cégbírósági iratokból kiderül, hogy Lánczi Tamás, a kormányközeli Századvéget vezető Lánczi András fia, a Századvég vezető elemzője március elején a dohánycég felügyelőbizottsági tagja lett - írja a Népszabadság.

Lánczit nemcsak az elemzői tevékenysége tette ismertté, hanem nemzetközi tevékenysége is. Ő lett az ügyvezetője Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai főtanácsadója, Habony Árpád és a Fidesz–KDNP politikai tanácsadója, Arthur J. Finkelstein Londonban bejegyzett közös cégének, a Danube Business Consulting Ltd.-nek.

Míg Lánczinak e tevékenysége talán magyarázható, az már nehezen értelmezhető, hogy a politikai elemző – aki egyúttal az MTVA hivatásos bloggere, s lapértesülések szerint munkásságát havi félmillió forint körüli összeggel honorálja az idén 80 milliárd forint közpénzből gazdálkodó állami médiamogul – egy dohánygyártó cég ellenőrző testületében is helyet kap. Lánczit aligha eddigi üzleti tapasztalata miatt választották be az 1902-ben alapított, a londoni tőzsdén jegyzett cég magyar leányának felügyelőbizottságába.

 

British American Tobacco dohány Habony
Kapcsolódó cikkek