Magyar gazdaság

Kiakadt az EU: a görög kormány a hibás!

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint maga a görög kormány a felelős azért, hogy vége szakad a segélyprogramnak.

A görög kormány szakította meg a tárgyalásokat, noha a megegyezés elérhető közelségben volt már - mondta Moscovici a dpa német hírügynökségnek Brüsszelben. 

Az esetleges veszély, hogy a görög példa más eladósodott országokat is megfertőzhet, mint Olaszország vagy Portugália, az EB-biztos hangsúlyozta: az eurózóna fel van vértezve mindenféle lehetséges rizikóra. "Számomra és a bizottság számára Görögország továbbra is euróország marad" - tette hozzá.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a görög válság hatásairól szólva Brüsszelben leszögezte, hogy az EU tagállamai mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy stabilizálják az európai valutauniót és elhárítsák a pénzpiaci zavarokat.

Mindent megteszünk azért, hogy elhárítsuk a fertőzésveszélyt - hangoztatta Schäuble az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása után. 

A német pénzügyminiszter megerősítette, hogy Görögország tagja marad az euróövezetnek és az Európai Uniónak. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Görögország nehéz, nyugtalan napoknak néz elébe, nem lesz könnyű kötelezettségeinek eleget tenni. Már szombaton rendkívül nagy összegben vettek ki pénzt a görögországi bankokból - tette hozzá. 

A népszavazásról Schäuble megjegyezte, hogy természetesen minden országnak jogában áll referendumokat rendezni, a gondokat azonban ezzel nem oldják meg. "A tárgyalásokat Athén szakította meg, elutasítva a hitelezők javaslatait. Ez nem lehet alapja a segélyprogram meghosszabbításának. A német szövetségi kormánynak ebben a kérdésben egységes az álláspontja" - hangsúlyozta.

Vasárnapra virradóra a görög törvényhozás jóváhagyta a mentőcsomagról döntő népszavazással kapcsolatos kormányjavaslatot.

tárgyalások grexit EU Görögország kilépés
Kapcsolódó cikkek