Minden főszereplő győztesnek érzi magát a vasárnapi olaszországi helyhatósági választás után, ahol a húszból hét tartomány elnökét választották újjá.

Öt helyen nyert a Matteo Renzi miniszterelnök mögött álló balközép Demokrata Párt – eleinte még hat győzelemmel számoltak, de a legutóbbi megnyilatkozások szerint Renzi már néggyel is beérte volna. Abban biztos lehetett, hogy az északkeleti Veneto tartományban megőrzi hivatalát az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Északi Ligát képviselő Luca Zaia, ez így is történt.

Az viszont csalódás a baloldalnak, hogy ország északnyugati részén levő Liguriában az elpusztíthatatlan Silvio Berlusconi jobbközép pártja, a Forza Italia szóvivője, Giovanni Toti nyert; az ottani baloldali jelölt mögé Renzi erősen beállt. Nem vitt el egyetlen tartományi elnöki posztot, ám így is győztesnek érzi magát a sok helyen előre törő Öt Csillag Mozgalom, amely protesztpártként aratott sikert a 2013-as parlamenti választáson, és azóta is az euroszkeptikus, a fennálló politikai rendszerrel szembemenő irányzatot képviseli.

Renzi nem választáson, hanem előde Enrico Letta lemondása nyomán lett kormányfő tavaly februárban – pozícióját az erősítette meg, hogy a PD nagyot nyert utána az európai parlamenti választáson –, és így látott neki a lefulladt reformok beindításának. Ért el sikereket, különösen a merev munkaerő-piaci szabályok lazításában, illetve az adózás terén, de a továbblépés érdekében a nehézkes politikai rendszert is át akarja alakítani nagykoalíciós kormányával. Olaszország épp az idei első negyedévben jött ki a három éve tartó recesszióból, és Renzinek azért lett volna szüksége most nagyobb győzelemre, hogy stabilabb hátországgal folytathassa a munkát.

A siker az első elemzések szerint azért maradt el, mert a PD belülről is megosztott, a radikálisabb baloldali szárny például már az eddigi munkaerő-piaci változásokat is nehezen nyelte le.