Még a nyári szünet előtt, ebben a hónapban le szeretné zárni az egyeztetéseket az Európai Bizottsággal a felfüggesztett uniós támogatások többségének ügyében – mondta Lázár János Brüsszelben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter előzőleg Walter Deffaával, a bizottság regionális politikáért felelős főigazgatójával folytatott tárgyalásokat.

Lázár emlékeztetett: a bizottság 5 programban állította le a számlák kiegyenlítését, ebből az egyikben, az úgynevezett aszfaltügyben, amelyben az útépítés pályázati körülményeit kifogásolja a bizottság, a kormány nemzetközi szakértők bevonásával mérlegeli a bizottság korrekciós javaslatát. Ezt korábban elvetette a kormány, mondván, a Brüsszel által követelt – tavaly novemberi hírek szerint 90 milliárd forintos – korrekció túl magas.

A nagyobb összeget, összesen mintegy 660 milliárd forintot érintő ügyben viszont Lázár János azt mondta, a kormány kész elfogadni a bizottság kiigazítási javaslatát, akkor is, ha ez saját javaslatának felülvizsgálatával kell járjon, hogy ez a pénz mielőbb beérkezhessen a magyar költségvetésbe.

A politikus azt is kiemelte, hogy a korrekcióval sem éri kár Magyarországot, mert a pénzeket meg lehet pályáztatni, ezeknek az operatív programoknak az esetében túlvállalás is volt, vagyis a forrásokat el lehet számolni más projektekre. Más kérdés, hogy az elszámolás december 31-én lezárul, így a kormánynak valóban elemi érdeke, hogy minél hamarabb megoldás szülessen, és felhasználható legyen a hétéves ciklusban rendelkezésre bocsátott források 7,6 százalékát kitevő összeg.