Magyar gazdaság

A gazdasági bizottság megszavazta Papcsákot

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága megszavazta a jelölteket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságába, Papcsák Ferenc a kormánypártok képviselőcsoportjainak jelöltje a felügyelőbizottság elnöki posztjára.

A gazdasági bizottság támogatta a Fidesz jelöltjét, Madarász Lászlót, és Szényei Gábor Andrást is, a KDNP jelöltjét, az ellenzéki pártok jelöltjei közül pedig Nyikos Lászlónak, a Jobbik jelöltjének fb-taggá való kinevezését.

Madarász László bankszakember, aki 1991-98 között a BNP-KH-Dresdner Bank Magyarország vezérigazgatója, majd 1999-2002 között a Postabank igazgatóságának elnöke volt, ő egyébként nem jelent meg a meghallgatáson. Szényei Gábor András pedig 2007-től volt az MNB előző felügyelő bizottságának tagja.

A jelenlegi szabályok szerint a kormánypártok 3 jelöltet delegálhatnak az MNB felügyelő bizottságába, az ellenzék egy jelöltet ad, és 2 további tagot a kormány jelöl.

Az LMP jelöltje Róna Péter volt, aki az előző jegybanki felügyelő bizottság munkájában is részt vett, az MSZP pedig Veres Jánost, a Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminiszterét jelölte.

Papcsák Ferenc, az MNB felügyelőbizottsági elnökjelöltje 2011-től a Fidesz országgyűlési képviselőjeként az Országgyűlés devizaeladósodás okait feltáró albizottságának elnöke volt, korábban 1998-2001 között az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának, majd igazgatóságának tagja volt, később, 2010-től elszámoltatásért felelős kormánybiztosként is tevékenykedett.

Papcsák Ferenc az ülésen elmondta: az MNB felügyelő bizottsága a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés szerve, kifejezetten a gazdálkodást és a működést kell ellenőriznie. A gazdálkodás ellenőrzése során a jegybanki vásárlásokat, a közbeszerzéseket, szabályzatokat is áttekintik majd. Véleménye szerint fontos a munkaszervezet, az alapítványok, a leányvállalatok, az értéktár vizsgálata is. Mivel a fogyasztóvédelem kérdésében a korábbi fb működését tekintve nagy vita volt, hogy ezt a felügyelő bizottság vizsgálhatja-e vagy sem, ezt a kérdést az új testület tagjainak megválasztása után a közeljövőben el tudják majd dönteni, a jegybank vezetésével és a jogalkotókkal ezt meg kell tárgyalni - emelte ki Papcsák Ferenc.

Róna Péter, az LMP jelöltje szerint a korábbi fb utolsó, az Országgyűlés elé kerülő jelentésében a testület aggályát fejezte ki a jegybank befektetéseivel kapcsolatban, ám az akkori fb minden tagjának szavazatát elnyerő jelentés részletei nem keltették fel a parlamenti képviselők érdeklődését. Róna Péter véleménye szerint alapvető szemléletbeli különbséget érzékeltek, a jelenlegi MNB-vezetés szerint mindent megtehetnek, amit jogszabály nem tilt, a korábbi fb viszont úgy ítélte meg, hogy csak arra van az MNB vezetésének felhatalmazása, amit a törvény előír számukra.

Veres János, az MSZP jelöltje szerint különösen fontos a fékek és ellensúlyok alkalmazása tekintetében, hogy az MNB gazdálkodása az fb felügyelete mellett történjen. Úgy vélte: az ellenőrzésből kimaradt egy év ellenőrzési munkájának pótlása is fontos, mivel a jegybank mintegy egy éve fb nélkül működött. Úgy vélte: a jegybank mára kibővült tevékenységét is ellenőriznie kell a felügyelőbizottságnak.

A testület ülésén Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke és Veres János között személyeskedésektől sem mentes vita alakult ki. Rogán Antal kiemelte: Veres Jánost semmilyen körülmények között nem tudják támogatni, többek között a 2006-os költségvetés meghamisítása miatt, Veres János erre reflektálva utalt arra, a vitát a bíróságon folytatják majd.

Nyikos László, az Állami Számvevőszék egykori alelnöke, volt jobbikos országgyűlési képviselő, a Jobbik jelöltje kiemelte: az is fontos kérdés az MNB gazdálkodást illetően, hogy a jegybank tevékenységéről szóló könyvvizsgálói jelentést is megnézze az fb. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank gazdálkodásának ellenőrzése során átfedés van az Állami Számvevőszék, és az MNB felügyelő bizottsága szerepkörét, feladatait tekintve.

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint az egész ülés komédia volt, elfogadhatatlan az, hogy az ellenzék csak egy szakembert jelölhet a jegybank felügyelő bizottságába.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke az ülést követően újságíróknak elmondta: nem volt megkötés a jelölést illetően, felajánlották azt a lehetőséget, hogy az ellenzéki frakciók két tagot jelöljenek, ha ebben egyetértés alakul ki közöttük, de nem sikerült egyetértésre jutniuk.

Rogán Antal kiemelte: egyértelmű, hogy a bizottság kormánypárti képviselői miért nem tudták támogatni Veres János jelöltségét. Veres János a Gyurcsány-kormány a pénzügyminisztere volt, óriási felelőssége van az ország tönkretételében, a devizahitelezés kialakulásában, a Fidesz frakció őt semmilyen körülmények között nem támogatja, sem az MNB felügyelő bizottságába, sem más pozícióba.

"Ha már választani kellett Nyikos László és Róna Péter között, azért döntöttünk Nyikos László mellett, mert neki van nagyobb ellenőrzési múltja és tapasztalata a szakmai életrajza alapján" - emelte ki a bizottság fideszes elnöke, hozzátéve, bár őt se választották szívesen, de valakit választaniuk kellett az ellenzéki jelöltek közül.

Papcsák Ferenc FB MNB
Kapcsolódó cikkek