Magyar gazdaság

Glattfelder szerint fenntartható a magyar gazdasági növekedés

A külkereskedelmi többlet első félévi jelentős emelkedése is azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés fenntartható - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 hírcsatorna ma reggeli műsorában.

A külkereskedelem eredményességét tekintve rekordév várható, a kereskedelmi aktívum tavalyi év hasonló időszakához viszonyított növekedése júniusban például 80 százalékos volt, ami példátlan a magyar gazdaságtörténetben - mondta az államtitkár.
   
A vezető exportcikkek az ipari termékek, azon belül is az autógyártás, illetve az ahhoz kapcsolódó elektronika, gépgyártás - tette hozzá.
   
A dollár euróhoz viszonyított erősödése miatt a dollár-elszámolású piacokon növekedett a magyar gazdaság versenyképessége és ennek köszönhetően emelkedhet az ide irányuló - mondta az államtitkár.
   
Az olajár jelentős csökkenése is hozzájárul a javuló magyar gazdasági eredményekhez. Egyrészt az olajimportáló országok kevesebbet költenek olajra, így több pénzük marad más - például magyar - termékek importjára, másrészt Magyarországnak is kevesebbet kell fizetnie az energiahordozó importjáért - fejtette ki Glattfelder Béla.

 

MTI-->

növekedés Glattfelder Béla gazdaság
Kapcsolódó cikkek