Magyar gazdaság

Nőtt a görög GDP

Az előzetes becslésnél jobb teljesítményt nyújtott a görög gazdaság a második negyedévben.

Az Elstat, a görög statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a hazai össztermék az április-júniusi időszakban 0,9 százalékkal bővült az első negyedévhez képest a korábban prognosztizált 0,8 százalékkal szemben.

Éves szinten 1,6 százalékkal nőtt a míg az első becslésben csak 1,4 százalékkal számoltak.

Az Elstat adatai szerint az első negyedévben a hazai össztermék 0,2 százalékkal csökkent a múlt év utolsó negyedéhez képest.

Éves szinten az idei első három hónapban a GDP-növekedés 0,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 1,3 százalékról.

A vártnál jobb növekedési adat főleg a turistaszezon beindulásának köszönhető, de valószínűleg nem lesz hosszú életű, mert a júliusban bevezetett tőkekorlátozások lefékezik a gazdaságot. Görögország hitelezői azzal számolnak, hogy a GDP az idén 2,3 százalékkal csökken.

A második negyedévi GDP-növekedési adat szépen csillog ugyan, de nem minden arany, ami fénylik - mutatnak rá elemzők. A reálértéken számított GDP-adat ebben az esetben elfedi a valóságot, mivel a nominális GDP 0,7 százalékkal csökkent, vagyis a reál-GDP növekedése jórészt az áresésnek volt köszönhető. A fogyasztói árak júliusban évi 1,3 százalékkal csökkentek Görögországban.

A görög gazdaság tavaly lábalt ki a hat éve tartó recesszióból. A 2008 végén kezdődött hat éve alatt a görög GDP negyedével csökkent. A gazdaság tavaly kapott ismét erőre: három egymást követő negyedévben is növekedett, majd a negyedik negyedévben már 0,4 százalékkal csökkent ugyan, de az év egészében 0,8 százalékkal bővült.

növekedés görög GDP
Kapcsolódó cikkek