Magyar gazdaság

Őszre elköltheti Magyarország az összes EU-pénzt

Őszre százszázalékos lehet a 2007–2013-as uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. A politikus sajtótájékoztatóján elmondta: tegnapig már 7925 milliárd forintot kifizettek a 8200 milliárdos keretből, megcáfolva az Európai Bizottság két évvel ezelőtti prognózisát, amelyben 600-800 milliárdos forrásvesztést vetítettek előre 2015 végére, a hétéves periódus pénzügyi lezárásának időpontjára.

Csepreghy szerint ez azt igazolja, hogy helyes döntés volt a kormány részéről az uniós pályáztatást kezelő intézményrendszer átalakítása. Más kérdés, hogy ez is hónapokkal lassította a brüsszeli kifizetést, amelynél már korántsem olyan jó a helyzet, mint a magyarországi elszámolásban. (A pályázók az utófinanszírozási rendszerben a magyar hatóság felé nyújtják be a számlát, amelyet az államkasszából fizetnek ki. Ezeket csoportosítva küldi Magyarország az Európai Bizottsághoz, vagyis a pályázókat nem éri kár, ám az államkasszából ez a pénz hiányzik, amíg Brüsszel nem fizet.) Az Európai Bizottság Inforegio oldalán elérhető információk szerint a lehívás mértéke 80 százalék körül van.

A különbség hátterében nem csak a megkésett fizetés áll. Több operatív program vagy pályázat esetében állította le Brüsszel a támogatások kifizetését valamilyen visszaélés gyanújára hivatkozva. A jelenleg is folyó ügyek közül az egyik esetében – a GOP I–III. prioritása – heteken belül megállapodás várható arról, a források mekkora részét tartja vissza a bizottság (azt a kormány másik pályázatra használhatja fel).

A korrekció várható mértékére vonatkozó kérdésünkre Csepreghy Nándor nem kívánt válaszolni, megerősítette viszont azt, hogy a kormány kompromisszumos javaslatát támogatja a bizottság. Azt is hozzátette: a korrekció mértéke töredéke a sajtóban keringő szinteknek. A pénzt már nem pályáztatják meg, hanem azoknál a kifizetéseknél számolják el, amelyeknél eddig a hazai előleget nem finanszírozta Brüsszel – mondta el.

Nem ennyire jó a helyzet a közlekedési operatív program projekttámogatását akadályozó aszfaltkeverőüggyel kapcsolatban. Mint a helyettes államtitkár a Világgazdaság kérdésére elmondta: továbbra sem reménykednek abban, hogy a 2015 végi zárásig megszületik a kompromisszum, annál is inkább, mivel a következő egyeztetésre még időpontot sem jelölt ki az Európai Bizottság.

csepreghy EU-pénz
Kapcsolódó cikkek