Magyar gazdaság

Több illetményért több túlóra?

Elkezdték a rendvédelmi dolgozók illetményeiről és munkájukról szóló törvény parlamenti vitáját.

Újra átírják a rendvédelmi dolgozók törvényét - a javaslatról ma délelőtt kezdték meg a vitát a parlamentben. Kontrát Károly államtitkárgarantált illetményemelést ígért azoknak, akik az idei második félévben nem kaptak eleget. A teljesítményjuttatást 2016-ban folyósíthatják először, az idei egyéni teljesítménytől függően. Ágh Péter, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: az ötéves bérfejlesztési folyamat végére a teljes állománynál meglesz az 50 százalékos béremelés.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt emelte ki: a törvénnyel tovább nőnének a rendvédelmi dolgozók feladatai. Ráadásul a kormány hiába emleget 5 százalékos emelést, az nem az átlagos, hanem a maximális lesz. Egy nyári módosítással elhalasztották volna a béremelést, ezt a mostani tervezettel visszavonnák - ezt üdvözölte az ellenzék is. A Jobbik és az LMP képviselői is arról beszéltek: támogatták az új szolgálati törvényt, ám az emelés nem úgy valósult meg, mint ahogy várták, ráadásul a túlóra és a készenléti idő durván megemelkedik.

Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta a kritikákra: a heti 8 óra lehetséges túlóra összesen évi 416 órát jelent, míg most 410 óra túlórára lehet a dolgozókat kötelezni évente.

rendőrség illetmény rendvédelem túlóra
Kapcsolódó cikkek