Magyar gazdaság

Drágábban vennék meg a kínaiak a legnagyobb görög kikötőt

A görög privatizációs ügynökség szólította fel korábban a Coscót, hogy adjon be új ajánlatot megemelt összeggel, most 368 millió dollárért kelhet el a pireuszi kikötő.

A Cosco kínai konglomerátum, egyedüliként, megemelt ajánlatot tett a legjelentősebb görögországi, a pireuszi kikötő többségi tulajdonrészére.

A kínai cég bő egy hete kötelező érvényű árajánlatot nyújtott be, de a görög privatizációs ügynökség nem volt megelégedve annak nagyságával, ezért felszólította a Coscót, hogy álljon elő jobb javaslattal.

Az akkori ajánlat összegét nem hozták nyilvánosságra, a megemelt összegét igen: 368,5 millió dollár (106,5 milliárd forint). A kezdeti ajánlat piaci források szerint jóval alacsonyabb, 300 millió euró körüli volt.

A kikötő 67 százaléknyi tulajdonrészére érdeklődött még a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég tulajdonában álló APM Terminals, valamint a fülöp-szigeteki székhellyel rendelkező International Container Terminal Services kikötő-üzemeltető. Kötelező érvényű ajánlatot azonban már egyik vállalat sem adott be.

Görögországban idén 3,5 milliárd euró értékben terveznek állami tulajdonrészt eladni, de a vagyonügynökség vezetője nemrég azt mondta, hogy a 2,5 milliárd euró bevétel reálisabbnak tűnik.

kikötő Pireusz
Kapcsolódó cikkek