Magyar gazdaság

Kínaiaké lehet Pireusz kikötője

Közelítenek a pireuszi kikötőkomplexum teljes bevételéhez a kínaiak, a pénzügyi ajánlatok a Cosco áll nyerésre a Piraeus Port Authority privatizációs tenderén.

Közelítenek a pireuszi kikötőkomplexum teljes bevételéhez a kínaiak, a pénzügyi ajánlatok felbontása után ugyanis a Cosco áll nyerésre a Piraeus Port Authority (PPA) privatizációs tenderén. A cég egyedüli ajánlattevőként biztos nyertesnek érezheti magát, hacsak nem érvénytelenítik a pályázatát. De akár ez is előfordulhat, ha a kínált összeg a görög privatizációs alap által felkért mindkét független értékbecslő bizottság által kalkulált alatt marad. Ha a kettő közé esik, akkor az ajánlat emelésére szólítják fel a kínaiakat. Zöld utat akkor kapnak, ha mindkét becslést meghaladó a pályázati összeg. Most a köztes eset fordult elő, emiatt a görögök egy hetet adtak a Coscónak, hogy felsrófolja a vételárat – írja az AP. Azt nem közölték, mennyit kínáltak a kínaiak. A cég egyébként már berendezkedett Pireuszban, egy 35 évre szóló szerződés keretében leánycége, a PTC üzemelteti a helyi konténerterminál két egységét.

Sajtóértesülések szerint a Maersk is latolgatta indulását, de a dánok inkább a három hónap múlva meghirdetendő szaloniki kikötőt szeretnék megvásárolni. A vevő most 51, később, vállalásai teljesítése után 67 százalékos részesedést szerezhet a pireuszi állami kikötőtársaságban, cserébe garanciát kell vállalnia a halaszthatatlan beruházásokra, melyek összértékét 340 millió euróra taksálták a kiírók. Korszerűsítésre szorul a hajóépítési zóna infrastruktúrája, a hajójavító dokkokat is fejleszteni kell, valamint a tengerjáró kirándulóhajók fogadását és jobb kiszolgálását is meg kell oldani. A tendernek nagyobb tétje is van annál, hogy ki veheti meg a PPA-t, elemzők szerint a sikeres és gördülékeny privatizáció ugyanis jelentősen hozzájárulna a Görögországgal és kormányával szemben fennálló befektetői bizalmatlanság oldásához. A nagy állami cégek privatizációja része annak a reformcsomagnak, amelyet az EU–EKB–IMF alkotta trojka feltételül szabott a görög hitelek folyósítása fejében.

kikötő Pireusz
Kapcsolódó cikkek