Magyar gazdaság

Alig van értékpapír a képviselők számláin

A legtöbb honatya állampapírt tartott 2015 végén, részvényeket viszont csak elvétve – derül ki a január 31-én éjfélig benyújtott vagyonnyilatkozatokból.

Mintegy 3,1 millió forinttal finanszírozta Varga Mihály az általa beterjesztett központi költségvetés 2015-ös, csaknem 1300 milliárd forintos hiányát. Ez is kiderül a 199 országgyűlési képviselő által január 31-én éjfélig benyújtott va­gyonnyilatkozatokból. Ám még a top 20 legértékesebb állampapír-portfólióval rendelkező honatya közé sem fért be a nemzetgazdasági miniszter. A prímet a honvédelmi tárca vezetője, Simicskó István viszi, aki 19,5 millió forintot fialtatott kincstárjegyekben, 13,5 milliót pedig forint-államkötvényekben.

Több mint tízmillóval maradt el tőle Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára.
Mármint azok közül, akik megnevezték értékpapírjaikat. Annak ellenére ugyanis, hogy a kitöltendő rubrikában világosan szerepel, hogy az értékpapírban elhelyezett megtakarításnak vagy egyéb befektetésnek (részvénynek, kötvénynek, részjegynek, kincstárjegynek, vagyonjegynek) meg kell adni a nevét, akadtak néhányan, akik nem konkretizáltak. Például az 51 millió forintnyi értékpapírról valló KDNP-s Hargitai János vagy a szocialista Tukacs István, aki viszont azt szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy 17 milliós értékpapír-állományát a feleségével közösen birtokolja.

Nem mutatott jó példát a kormánypárt két potentátja, Lázár János és Szijjártó Péter sem. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mulasztása azért fajsúlyosabb, mert ő 48 millió forintos pakettről számolt be. Ebből 6 milliónyi a fel nem tüntetett kibocsátótól származó törzsrészvény, de a 42 milliós – az egy évvel korábbit 8 millióval meghaladó – értékű kötvényéről sem tudni, hogy az állampapír vagy banki, illetve vállalati Ezzel szemben a külügyi tárcát vezető Szijjártónak mindössze 627 ezer forint értékű értékpapírja maradt azt követően, hogy 2014. őszén a közel 170 milliós ingatlanvásárlásához szükséges pénz egy részét papírjai eladásából teremtette elő.

Bár az állampapír-tulajdonosok toplistáján csak kormánypárti képviselő szerepel, az összes papírfajtát figyelembe vevő összesített rangsort az MSZP-s Tóth Csaba vezeti, aki K&H befektetési jegyben (52 millió), tartós befektetési számlán (37 millió), Magyar Telekom-részvényben (10 millió) és nyugdíj-előtakarékossági számlán (5 millió) összesen 104 milliót tartott tavaly év végén. A második helyezett fideszes Bánki Erik értékpapír-portfóliója 77 milliót ért, őt a szintén szocialista Oláh Lajos követte 67,5 millióval, megelőzve Hargitait és Lázárt.

Annak ellenére egyébként, hogy a bankok már alig fizetnek valamit a náluk elhelyezett pénzekért, meglepő, hogy a képviselők nagyobb arányban tartották megtakarításaikat betétekben, mint értékpapírokban. Ilyennel a képviselők alig egyötöde rendelkezett 2015 végén. Az állampapírok után a befektetési jegyek voltak a legnépszerűbbek, míg részvényt alig tizenhat honatya tartott. Ezek közül a legértékesebb portfóliója a 32 millió forintnyi OTP-pakettet tulajdonló fideszes Szabolcs Attiláé volt.

vagyonnyilatkozatok
Kapcsolódó cikkek