Magyar gazdaság

Megkapta az uniós jóváhagyást a MARK

Az EU döntése értelmében a MARK elkezdheti a problémás kereskedelmi ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó eszközök megvásárlását – hangzott el a Magyar Nemzeti Bankban ma tartott sajtótájékoztatón. Az MNB még 2014 őszén alapította meg a MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő Zrt.-t, amelynek a rossz, kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó eszközportfóliókat vásárló programja jelentősen felgyorsíthatja majd a banki mérlegek tisztulását, így erősödik a pénzügyi intézmények stabilitása, hitelezési képessége és hajlandósága.

A MARK feladatkörébe a problémás eszközök a problémás eszközök vásárlása, kezelése és eladása tartozik. A társaság mérethatékonyan képes összegyűjteni a problémás eszközöket, lényegében közvetítőként működve a végső befektetők felé. Az eszközkezelő társaság kezdetben jegybanki ráutaltsággal működne, ám ez fokozatosan csökkenne, majd középtávon megszűnne. A társaságnak az MNB által biztosított, 300 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésére a vásárlási időszakban.

Az Európai Bizottság állami támogatás szempontjából vizsgálta a MARK tervezett működését, majd az Európai Bizottság február 8-án kiadott közleményével egy hosszú, közel egy éves tárgyalássorozat végére tett pontot.

Az eszközkezelő a részletes bizottsági határozat készhezvétele után, február második felében hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program részletes feltételeit. Ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden pénzügyi intézmény részt vehet. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a MARK minden, a feltételeknek megfelelő portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz. A MARK három üzletága 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólióépítés időszakában.

Kandrács Csaba, a MARK vezérigazgatója közölte: az eszközkezelő három üzletágat működtet, a követeléskezelés, az ingatlankezelés és – fejlesztés mellett komplex követeléskezelési szolgáltatást is nyújt. A vezérigazgató kiemelte: a kissé hosszúra nyúlt tárgyalássorozat során arról kellett meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a MARK kizárólag piaci alapon vásárol majd, és az eszközvásárlási program semmiféle állami támogatást nem tartalmaz. A vezérigazgató közölte: a MARK tervezett életciklusa tíz év, ebből egy év az előkészítési szakasz, 15 hónap a befektetési ciklus és hét év az értékteremtési periódus.

mark MNB
Kapcsolódó cikkek