Magyar gazdaság

Menetrend készül Schengenre

Kész tervet mutat be az Európai Bizottság a schengeni övezet rendjének helyreállítására a hétfői uniós csúcson.

Novemberre helyre akarja állítani az a rendet a schengeni övezetben, az erre vonatkozó menetrendet ma fogadja el az Európai Bizottság – tudta meg az AFP, amely betekintést is nyert már a tervezet vázlatába. Az elképzelések szerint gyorsan felállítanának egy uniós parti őrségi rendszert, és megerősítenék Görögország külső határait.

Az útlevél nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezet teljes helyreállítása az egész Európai Uniónak fontos – mondta a francia hírügynökségnek egy meg nem nevezett bizottsági illetékes. Ha összeomlik, és visszaállítják a határellenőrzéseket, akkor kiesik az EU egységesítési folyamatának központi pillére – szögezi le a tervezet –, tíz év alatt 1,4 ezer milliárd euró kárt szenvednének az érintett országok. Schengen helyreállítása az előfeltétele a menekültválság megoldásának – közölte még a tervezet kiszivárgása előtt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, aki a hét végéig végigjárja a migránsok útvonalát a hétfői, Törökország részvételével megtartandó EU-csúcs előtt.

A csúcstalálkozó elé terjesztendő terv időrendet szab Görögországnak arra, hogy pótolja a határok ellenőrzésével kapcsolatos súlyos hiányosságokat. A végső határidő május 12. Ha Athén addigra nem jár sikerrel, akkor Brüsszel megengedheti, hogy a schengeni országok két évre visszaállítsák a határellenőrzést (alapértelmezésben ez hat hónapig lehetséges, a menekültválság miatt már többen életbe is léptették az intézkedést, például a fő célpont, Németország). A bizottsági tervezet arra is felszólítja a tagországokat, hogy ne küldjék egyszerűen tovább a menekülteket, hanem az EU előírásainak megfelelően intézzék el a menedékkérelmeket.

Az európai vezetők által elfogadott uniós határ-, illetve parti őrizeti rendszernek szeptemberre működőképesnek kell lennie, novembertől pedig teljes üzemmódban funkcionálnia kell. A bizottság arra is felszólítja a tagországokat, hogy álljanak le a határellenőrzések egyoldalú visszaállításával, ehelyett egyeztetett átmeneti ellenőrzési rendszert vezessenek be. A cél az, hogy amilyen gyorsan csak lehet, de legkésőbb novemberig szüntessenek meg minden határellenőrzést a 26 tagú schengeni övezeten belül.

Bajba kerülnének a repülőterek

Schengen összeomlása nagy zavarokat okozna a légi közlekedésben, és több száz millió eurós kiadásokat okozna a nagyobb európai repülőtereknek – figyelmeztetett az európai repülőterek szövetsége, az ACI Europe. A térség 26 országában 443 repülőtér van, ezeket tavaly mintegy 1,2 milliárd utas vette igénybe az ACI szerint. A légikikötőket annak idején úgy kellett kialakítani, hogy el tudják különíteni a schengeni utasokat a többiektől, ennek felszámolása nagyon sokba kerülne. Az utazási idők a hosszabb ellenőrzési folyamat miatt megnyúlnának, az átszállások sokkal bonyolultabbak lennének – figyelmeztetett közleményében Olivier Jankovec, az ACI főigazgatója.


Schengen EU
Kapcsolódó cikkek