Magyar gazdaság

Orbán elrendelte, hogy a NAV is vizsgálja a Panama-papírokat

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál. Az offshore ügyek felgöngyölítésével külön szakértői munkacsoport foglalkozik - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A ma megkezdte az ún. Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. Az off-shore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás.   

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15%-os szja-t, hanem 27% ehot is fizetni kell - írja az NGM. 

Ha valaki nem tartja be a szabályokat és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót.  Az eltitkolt (adóhiány) megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: az adóhiány 200%-ra rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetőeljárásban  is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói - zárja közleményét az NGM.

NAV Panama-papír
Kapcsolódó cikkek