Magyar gazdaság

Különadót vetnek ki Soroksáron a csíkszeredai kamionosok miatt

Több ezer román állampolgárságú kamionsofőr jelentkezett be állandó lakosnak egy budapesti panzióba, a kerület most adót vet ki rájuk.

Megelégelte a XXIII. kerületi önkormányzat, hogy ezerszámra jelentkeznek be állandó lakosként többnyire román állampolgárságú kamion­sofőrök egy negyvenágyas panzióba - írta meg a Népszabadság.

A nagybani zöldségpiac területén működő panzióban nagyjából kétezren létesítettek állandó lakóhelyet, és száznál többen tartózkodási helyet. A panzió szomszédságában működik ugyanis a Waberer''s International Zrt. kamiontelepe. A logisztikai cég alkalmazottai a csíkszeredai telephely bezárása után jöttek Magyarországra, és mivel számos ellátás lakóhelyhez kötött, lakcímre volt szükségük. A panziót – amelynek tulajdonosával a cég szerződést is kötött – voltaképpen postafióknak használják, megszállni nem vagy csak ritkán, néhány napra szoktak ott.

A soroksári képviselő-testület május 10-én rendeletet fogadott el: júliustól települési adót kell fizetnie annak, aki egy kerületi szálláshelyre lakóként bejelentkezik. Az mértéke naponta 350, azaz évi 127 750 forint.

Az előterjesztés nem titkolta, hogy célja nem az országszerte egyedülállónak számító adóból származó bevétel beszedése, hanem a tömeges – fiktív – bejelentkezések megakadályozása. Annak nyomán ugyanis (bár erre a rendelet nem tér ki) lassan tíz százalékkal gyarapodott a kerület lakossága és választókorú népessége. Az önkormányzat célja tehát az, hogy a kamionosok továbbálljanak – még azon az áron is, hogy „a rendelet bevezetése jelentős adminisztratív terhet ró adóhatóságunkra".

kamion Budapest Csíkszereda adó soroksár román
Kapcsolódó cikkek