Magyar gazdaság

Profitot termelt a norvég alap

Nyereséget tudott elérni a norvég állami vagyonalap a második negyedévben.

Nyereséget tudott elérni a második negyedévben a norvég állami vagyonalap: a 890 milliárd dollárnak megfelelő összeget kezelő, hivatalosan globális kormányzati nyugdíjalap nevű óriásbefektető 1,3 százalékos nyereséget ért el (94 milliárd korona, 11,5 milliárd dollár), szemben az első negyedév 0,6 százalékos veszteségével. A részvényportfólió értéke 0,7 százalékkal ment fel - derül ki az alap közleményéből -, a kötvényeken 2,5 százalékot nyertek. Az ingatlanbefektetésekkel azonban továbbra se jártak jól, itt 1,4 százalékos veszteséget kellett elkönyvelni.

Az olaj- és gázbevételekből felhalmozott jórészt a globális indexeket követő alap az elmúlt egy évben elég sokat szenvedett a piaci mozgások miatt, megérezte mind a 2016 eleji kínai zűrzavar, mind a csapkodó nyersanyagárak, mind a Brexit-szavazás hatásait. Ezzel párhuzamosan ráadásul a norvég kormány is elkezdte megcsapolni az alapot - húszéves fennállása óta először -, hogy betömje az olajárak esése miatt keletkező költségvetési lyukakat. A második negyedévben 24 milliárd koronát vontak ki az első negyedévi 21 milliárd után.

A kormány iránymutatása szerint az alap befektetéseinek legfeljebb 60 százaléka lehetne részvényekben, 35 százaléka kötvényben, 5 százaléka ingatlanban. A féléves jelentés szerint most 59,6–37,5–3,1 százalék a megoszlási arány. A részvények között a legnagyobb állományt a Nestlé, a Royal Dutch Shell és az Apple papírjai teszik ki, a kötvényeken belül a legtöbbet az USA, Japán és Németország állampapírjaiból vásárolták össze eddig.

Norvég alap
Kapcsolódó cikkek