Magyar gazdaság

Szeptembertől jöhet a járulékcsökkentés?

Őszre ígérte a munkaerőhiány problémáját megoldó kormányzati stratégiát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón. Nem mondta ki, de valószínűleg arról az őszi gazdaságélénkítő csomagról lehet szó, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beharangozott már korábban. Ebben felmerült, hogy járulékcsökkentés mellett a költözések segítésével lehetne ösztönözni, hogy a munkaügyi kereslet és kínálat egymásra találjon. Lázár mindazonáltal azt is leszögezte, hogy nem lesz kormányzati költekezés, pontosabban hangsúlyozta, hogy a 2016-os költségvetést nem módosítják. Megismételte, hogy a 270 milliárdos földárverési bevételt az adósság csökkentésére fordítanák (ez segíthet abban, hogy valóban nominálisan is kisebb legyen a tartozásállomány a tavalyinál, ahogyan azt a kormányfő kívánalomként megfogalmazta az év elején).

Lázár János közölte azt is, hogy biztosan nem indul el idén a 3-as metró felújítása. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy még a közbeszerzést sem írták ki. Ami a dugódíjat illeti, a miniszter szerint lehetséges, hogy meg tudnak egyezni Brüsszellel. A kormány nem szeretné, hogy dugódíjat kelljen bevezetni – mondta Lázár, aki szerint a kérdést legkésőbb jövő nyárig kell rendezni. (Dugódíj nélkül Budapestnek büntetést kell fizetnie.)

A kancelláriaminiszter bejelentése szerint zajlik a Magyar Államkincstár átalakítása is, a cél az, hogy jövő nyártól az államnak egy központi kifizetőhelye legyen – így megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is. Így az állampolgárok minden juttatásukat egy helyről kapják majd a miniszter közlése szerint. Lázár ezenkívül bejelentette azt is, hogy az új uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 8900 milliárdos keret 70 százalékára már meghirdették a pályázatokat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek