Magyar gazdaság

Tállai fellép a Vajna üzletét rontó világcégek ellen

Keményebb fellépést ígért a külföldi online fogadóirodákkal szemben az adóhatóság. A tiltott oldalak virulnak, a magyar kaszinók viszont nem indították el saját üzletüket

Van, ami még Andy Vajnának sem sikerül. Hiába szerezte meg az on­line kaszinók üzemeltetésének jogát tavaly egyetlen törvénymódosítással, ingyen a magyarországi két kaszinókoncesszió-tulajdonos, ebből nem tudnak üzletet csinálni a renitens külföldi internetes játékoldalak miatt.

Az Andy Vajna nevéhez kötött Las Vegas Casino Kft. és a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó Aranybónusz 2000 Kft. már két éve kizárólagos jogot szerzett az online kaszinók és kártyajátékok üzemeltetésére azzal, hogy beleírták a törvénybe: csak az működtethet netes kaszinót Magyarországon, akinek igazira is van engedélye. Ám egy tavalyi törvénymódosítás után a jogszabály már nem úgy szól, hogy csak nekik engedhet meg ilyet az állam (akár pénzért is), hanem egyszerűen feljogosítja őket a tevékenység folytatására (vagyis a törvény erejénél fogva hozzájuk rendeli ezt). A különbség eleve milliárdokban mérhető, ám ez sem lendítette be az üzletet: a magyar kaszinók online oldalaival nem lehet találkozni, a külföldi üzemeltetők tarolnak a piacon.

A határon túli oldalak nyomulása ráadásul az állam üzletét is rontja: a sportfogadásban a Szerencsejáték Zrt.-nek közvetlen konkurenciát jelentenek a nagy online irodák.

A nyáron a fogadási csúcs ellenére nem sikerült eredményt elérni: hiá­ba a foci-Eb és az olimpia, most is élnek és virulnak a cégek magyar nyelvű oldalai, csak az nem találja meg ezeket, aki nem keresi. Pedig 2014 óta nemcsak elvben tilos az állam engedélye nélkül ilyen oldalakat működtetni, de a a médiahatósággal együttműködve jogosult ezeket letiltani is. Csakhogy hiába lőtt le máris több mint 800 illegális oldalt a NAV, és szabott ki rájuk több száz milliós bírságot, azok könnyen kijátsszák a hatóságot. Elég egy picit megváltoztatniuk a címüket, hogy ismét elérhetővé váljanak.

Az adóhatóságnak csak most lett elege ebből. Tállai András, nemzetgazdasági tárca államtitkára pénteken az MTI-vel azt közölte: a NAV ezentúl nemcsak a tiltott online szerencsejátékot szervezőkkel szemben lép fel, de az illegális oldalak reklámozásában részt vevők is szigorú, akár büntetőjogi szank­cióra is számíthatnak. Az államtitkár a nyilatkozatban következetesen az online kaszinókról beszélve azt hangsúlyozta: a külföldi oldalak tiltott szerencsejátékot szerveznek. Közölte, hogy az is bűncselekményt követ el, aki a tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt buzdítja a játékosokat. Ez alapján pedig nemcsak a kaszinók működtetői és az ehhez szükséges elektronikus szolgáltatásokat biztosító szervezetek, de az illegális oldalak népszerűsítésében, reklámozásában részt vevők sem kerülhetik el a felelősségre vonást.

Aláhúzta, hogy ez három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint a tiltott szerencsejáték szervezésének bűnsegédje lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték-oldalát, illetve végrehajtja az oda irányuló pénzügyi tranzakciót.

Jön a Lex Stoke City?

Nagy kérdés, hogy mi lesz a sportközvetítésekkel, amelyekben megjelennek az online fogadási oldalak reklámjai: hivatalosan ugyanis ezeket is büntetni kellene. A Bwin éveken át volt a Real Madrid és a Juventus mezszponzora is, de a cég folyamatosan megjelenik a legnagyobb stadionokban és a Moto GP-futamokon is reklámmal, a Bet365 pedig a Stoke City gáláns támogatója és stadionjának névadó szponzora is. Enyhén szólva skizofrén helyzetet teremtene Andy Vajna azzal, ha bűnsegédként saját, Spíler sportcsatornáján a Stoke City a meccseit közvetítené, márpedig az angol bajnokik jogainak birtokában aligha engedheti meg magának, hogy a csapatot és mérkőzéseit leltiltsa, kivágva őket még az összefoglalókból is. A játékosok Bet365 reklámot viselő mezét és a pályát övező hirdetési felületeket élő adásban eltüntetni a digitális világban sem egyszerű feladat, s bonyolultabb lehet, mint a törvény újbóli módosítása.


Andy Vajna Foci-Eb
Kapcsolódó cikkek