Magyar gazdaság

Római-part: fontos döntést hozott az önkormányzat

Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton a mai ülésén.

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot. A határozatot - amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett - egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

A változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelhet el települési önkormányzat, ugyanakkor - mint a kerület közölte - ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény.

A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján is utalt a mobilgát ügyére és visszautasította, hogy egyesek "ingatlanpanamát" emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást. "Ha ez létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki ezt az nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el.

Az Együtt közleményt adott ki az ügyben, amelyben kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését.

Római-part
Kapcsolódó cikkek