Magyar gazdaság

Fed - Előtérben a termelékenység és a beruházás

Szinte teljes a foglalkoztatás, az közelít a célhoz, ezért kell gyakrabban emelni a kamatot. Kormányzati élénkítésre nincs különösebb szükség, a költségvetés fenntarthatóságával, a termelékenység és a beruházások ösztönzésével kéne inkább foglalkozni – mondták a hétfőn sorozatban nyilatkozó amerikai jegybankárok, akik éppenséggel Barack Obama elnök kedd estére tervezett chicagói búcsúbeszéde, Donald Trump megválasztott elnök szerdai első sajtóértekezlete és a miniszterjelöltek szenátusi meghallgatása előtt fejtették ki véleményüket.

A nemzetközi elé gördítendő akadályok s azok növekedésfékező hatása miatt eleve aggódó nyugati parti vállalkozások véleményére is hagyatkozva a Financial Timesnak azt mondta John Williams, a San Franciscó-i tartalékbank elnöke, hogy a Trump által ígért élénkítésnél fontosabb lenne a költségvetés fenntarthatóságának a megőrzése, valamint a potenciális növekedési ütem emelése a termelékenység és a beruházások ösztönzése révén. Hasonlóan fogalmazott nagy nyilvánosság előtt elhangzott beszédében Eric Rosengren bostoni és Dennis Lockhart atlantai elnök is.

Kampánya során Donald Trump adócsökkentést, infrastruktúrafejlesztést és a mostani 2-vel szemben legalább 3-4 százalékos gazdasági növekedést ígért, s bár a részletek csak az első félévben derülhetnek ki, egyes elemzések úgy számítják, hogy tíz év alatt akár több ezermilliárd dollárral is megugorhat az államadósság. Az atlantai Rotary Club rendezvényén Dennis Lockhart kétségeinek adott hangot annak kapcsán, hogy a jelenlegi mérsékelt növekedési ütemet fenntartható módon gyorsítani lehetne lényegében teljes foglalkoztatás és lassan a 2 százalékos célnál tartó infláció mellett. A connecticuti Hartfordban pedig azzal érvelt Eric Rosengren, hogy a munkaerőpiacon meghaladhatják a teljes foglalkoztatásnak tekintett szintet, azaz növelhetik az inflációs nyomást. A munkanélküliségi ráta jelenleg 4,7 százalékos.

Mindhárom regionális elnök úgy véli, hogy aligha lesz elegendő egyszer szigorítani – mint tették 2015-ben és 2016-ban – ebben az évben. Decemberi ülésén a Fed eleve három emelést prognosztizált 2017-re. Ám nagy a bizonytalanság az új kormányzat gazdaságpolitikáját illetően, és ha a beígért élénkítés elmarad, és a világgazdaság is a vártnál lassabban bővül, akkor persze a monetáris szigorítás eszközével is csínján kell bánni. Ha azonban a becsültnél erőteljesebb ütemre kapcsolna az amerikai gazdaság, akkor a kamatot is sűrűbben kell emelni. A három jegybankár mindazonáltal csak szerény többletnövekedésre számít az adócsökkentések és a kiadásnövelések következtében.

A Roubini Economics elemzése alátámasztja azokat a jegybanki véleményeket, hogy a gazdaság mai állapota is igényli a fokozatos, de az évi egynél gyakoribb kamatemeléseket. A Brexitet és Trump győzelmét övező, rendkívüli gazdaságpolitikai és általában politikai bizonytalanság közepette azonban a piacok már-már ésszerűtlen derűlátással várják a megszorítások végét és a fiskális élénkítés kezdetét. De – írja a kutatógárda elemzője, Gabriel Stein – mind a protekcionizmus, mind az újonnan meghirdetett iparpolitika károsan fog hatni a növekedésre.

amerikai munkaerőpiac Obama Fed
Kapcsolódó cikkek