Magyar gazdaság

Megtorpant a lendület a budapesti tőzsdén

Az év eleji kitörést követően megtorpant az emelkedés a hazai börzén. A BUX index egy rendkívül szűk sávban kezdett oldalazni 32 700 és 33 000 pont között. Három hete már ez a sáv határozza meg az árfolyamot, hamarosan nagyobb elmozdulás jöhet. Amíg a tengerentúli és a nyugat-európai piacokon újabb kitörés zajlott le a múlt héten, addig a hazai börze nem igazán tudott elmozdulni. Nincsen már messze azonban egy intenzívebb mozgás, de ennek iránya még kérdéses, mert egy korrekció kezdetére is fel kell készülni.

Emelkedéssel indította a hetet az OTP. Az árfolyam 8980 forintig kapaszkodott, ahol 2008-ban járt utoljára. Hetek óta nem mutatkozott nagyobb korrekció a bankpapírban, de a pénteki kereskedés során már érkezett egy figyelmeztető jelzés: méghozzá rövid távú egyfordulós alakzat körvonalazódik a grafikonon. Első körben a 8750 forintos támaszig korrigálhat vissza az árfolyam, ahol a 20 napos mozgóátlag is található.

Alatta pedig 8400 forintnál található erősebb szint. Erős emelkedő trendben mozog az OTP, ezért a korrekcióban a vételi pontokat érdemes keresni.

A blue chipek közül a Mol árfolyamában történt a legnagyobb mozgás a múlt héten. Az év eleji emelkedést követően a 20 750 forintos támasz felett kezdett oldalazni az olajpapír, de a múlt hét elején egy letörés elrontotta a technikai képet. Erőteljes eladói nyomás érkezett a Mol piacára, és a 20 200 forintot is megérintette a kurzus.

A következő támasz 20 000 forintnál található, alatta pedig 19 000 forintig már nincsen erősebb szint. Az olajpapírnál rövid távon folytatódhat a lejtmenet: arra érdemes figyelni, hogy melyik támasz környékén érkeznek meg ismét a vevők.

Intenzív emelkedéssel indította az évet a Richter, de 6490 forintnál elakadt az emelkedés, és visszakorrigált az árfolyam a 6210 forintos támaszra. De amíg 6210 forint felett mozog a kurzus, addig inkább a pozitív irányú elmozdulás várható. A támasz törése esetén romlana el a technikai kép.

Ellenállást a 6490 forintos történelmi csúcspont jelent, felette pedig bőven van tere az emelkedésnek. Két héttel ezelőtt a 20 napos mozgóátlag állította meg a korrekciót a Magyar Telekomban. Az 522 forintos csúcsról 503 forintig esett az árfolyam, de a múlt héten ismét megjelentek a vevők, és újra az 522 forintos lokális csúcspont közelébe emelkedett az árfolyam. 500–525 forint között egy korábbi osztalékfizetésből származó rés található a Magyar Telekom grafikonján, amelynek felső széle állította meg az árfolyam emelkedését. Hónapok óta egy meredek emelkedő trendben mozog az árfolyam, és hamarosan új lokális csúcsra kapaszkodna, ebben az esetben pedig 550 forintig nyílna tere az emelkedésnek.

BUX budapesti tőzsde részvénypiac
Kapcsolódó cikkek