Magyar gazdaság

Számvevőszéki útmutató a korrupciómentes olimpiához

Útmutatót dolgoz ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ahhoz, miként lehet mérsékelni a nagyberuházásoknál jelentkező korrupciós kockázatokat. A számvevőszéket az Országgyűlés tavaly kérte fel, hogy szakmailag támogassa a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló magyar pályázat előkészítőit – ennek keretében készítettek tanulmányt a nagyberuházásokról, és készül az útmutató is. Tavasszal Budapesten tartanak konferenciát azon államok számvevői, ahol az elmúlt másfél évtizedben ötkarikás játékokat tartottak. A tapasztalatok azért is fontosak, mert utóbb nem egy rendező városban, illetve országban tártak fel súlyos hiányosságokat, visszaéléseket a sportesemények kapcsán.

Az ÁSZ szerint az olimpiára való hatékony felkészülés szempontjából, de az ország versenyképességének növelése érdekében is fontos a feketegazdaság szereplőinek kiszorítása, a tisztességes vállalkozók helyzetbe hozása. Az illegális viszonyok felszámolásáért újabb és újabb intézkedéseket kell hozni, ezek növelhetik az adóbevételeket is.

Az eredményes közpénzfelhasználás feltétele, hogy a kormány állítson minden egyes adóforint elköltése mellé eredménykövetelményt. Mérje az eredmények teljesülését, legyen minden forint elköltésének elszámoltatható felelőse, és a költéseket évről évre ellenőrizzék is. A kormányzat és a számvevőszék egyetért abban, hogy a kiadások növekedése nem hoz automatikusan nagyobb gazdasági eredményt. A mérhető célok kijelölése, azok teljesítésének rendszeres monitorozása, a teljesítmény értékelése szükséges ahhoz, hogy a nagyobb állami finanszírozás hatékonyabban tudjon hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez – hangsúlyozza az ÁSZ.


[enews_gallery id='450984']

állami számvevőszék ÁSZ gazdaságfehérítés olimpia korrupció
Kapcsolódó cikkek