Bejelentette lemondását csütörtökön Florin Jianu, a román kormány üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztere.

A tárcavezető azért távozik, mert a kabinet az utcai tüntetések ellenére kedd éjszaka módosította a büntető törvénykönyvet, és így korrupcióval vádolt politikusok tucatjait mentette meg a felelősségre vonástól.

A tüntetések napok óta tartanak, a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer ember közül többen petárdákkal dobálták meg a csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.


Tegnap a Legfelső Bírói Tanács (CSM) után a román államfő is alkotmánybírósághoz fordult amiatt, hogy az alig egy hónapja beiktatott bukaresti szociálliberális kormány sürgősségi rendelettel, a CSM véleményezése nélkül enyhített a büntetések szigorán. Klaus Johannis csütörtöki sajtóértekezletén úgy értékelte: a kormány az igazságszolgáltatással nyilvánvalóan alkotmányos természetű jogvitába keveredett, amelyet csak a taláros testület tud rendezni.

A kormány döntése és az ezt követő közfelháborodás megmutatkozott a román fizetőeszközön is: a lej tegnap az euróval szemben egyszázalékos esést szenvedett el. Elemzők szerint a lej árfolyama a mostani 4,5-es szintről az euróval szemben elérheti a 4,6-es kurzust is, amennyiben a kormány nem vonja vissza vitatott rendeletét. Kedden egyébként a Sorin Grindeanu vezette kabinet nemcsak a büntető törvénykönyvet módosította, hanem a költségvetést is elfogadta. Viorel Stefan pénzügyminiszter közölte, a 2017-es büdzsé elfogadását 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 3 százalékos államháztartási hiánnyal tervezték.