Magyar gazdaság

Kétmillió forint lesz székenként a Puskás Ferenc Stadion

Százmilliárd helyett százkilencven milliárd forintba fog kerülni az új Puskás Ferenc Stadion, igaz ebből 40 milliárd forintnyi az ÁFA, és több mint hétmilliárd a tartalék.

Az eredetileg 100 milliárd forintos beruházásra becsült új Puskás Ferenc Stadion 190 milliárdba fog kerülni, ez a hír nagy megdöbbenést keltett, ráadásul többen összekötötték a drágulást azzal, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonása után a kormány máris átcsoportosítja a sportcélú kiadásait.

A tüzet oltva a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. közölte: a létesítmény bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint, a legkedvezőbb ajánlat azonban ennél 5,8 százalékkal magasabb volt. Ez alapján az új Puskás stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd, az összege pedig 40,5 milliárd.

Így a 2019 végére felépülő, 67 ezer néző befogadására tervezett futballaréna egy székre jutó költsége 2,1 millió forint lesz. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek, így a konferenciatermek, parkolók, hidak, éttermek, a sportmúzeum, a rendőrőrs vagy a szurkolói bolt létesítését is.

A KKBK kiemelte: a közelmúltban megépült, hasonló méretű európai stadionok – mint például a mar­seille-i, a müncheni, a londoni, a varsói vagy a bakui – egy székre jutó nettó költsége 1,2 és 3,1 millió forint között változik, vagyis a nemzetközi összehasonlítás alapján az új Puskás stadion reális piaci keretek között épül fel, az építés költsége európai viszonylatban átlagos.

A tájékoztatás szerint a nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett: a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., Strabag AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. együtt. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit. A társaság azt is tudatta, hogy a hétszintes, összesen bruttó 213 ezer négyzetméter alapterületű épület tervei már elkészültek, és a stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van.

Magyar Építő Stadionberuházás ZÁÉV puskás
Kapcsolódó cikkek