Magyar gazdaság

Varga Mihály: Ne kössék meg a kezünket!

Nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bankkal Varga Mihály gazdasági miniszter.

A tárca nem szeretné, ha megkötnék a kezét – derült ki a miniszter tájékoztatóján azt követően, hogy az MNB elemzésben arra jutott, Magyarországnak nem kellene devizakötvényt kibocsátania idén. Az Államadósság Kezelő Központ a finanszírozási tervében 1 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátását tervezi.

Varga szerint kedvező hozamkörnyezetben érdemes kilépni a nemzetközi piacokra. Emlékeztetett, tavaly nem kellett élni e lehetőséggel, a lejáró adósságot forintkötvényekből finanszírozták.

Kiemelte, a januári 123,4 milliárd forintos államháztartási többlet 17 éve a legkedvezőbb adat, s az idei költségvetési számokat a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentés sem fogja jelentősen befolyásolni.

Januárban társasági adóból 12,5 milliárd forint, katából 6,3 milliárd, áfából a tavalyinál 2 milliárddal több, 252 milliárd, jövedéki adóból 85 milliárd forint folyt be, ami 10,5 milliárdos növekmény. Megerősítette, a 2018-as költségvetést is tavasszal szeretnék benyújtani a parlamentnek, és az előkészítési munkák már megkezdődtek.

államháztartás államadósság devizakötveny finanszírozás
Kapcsolódó cikkek