Magyar gazdaság

Feladja a leckét az infláció az MNB-nek

Londoni pénzügyi elemzők szerint a gyorsuló magyarországi infláció egyre nagyobb dilemmát okoz a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), amely előbb-utóbb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az európai felzárkózó piacokról összeállított, Londonban ismertetett havi előrejelzési körképében - Emerging Europe Monitor - azt jósolta, hogy az MNB egyelőre igyekszik a lehető leghosszabb ideig kitartani a 0,90 százalékos alapkamat mellett. (Most robban be csak igazán a fogyasztás Magyarországon!)

A cég úgy véli: nem elképzelhetetlen, hogy az MNB hosszabb ideig is eltűri a célsávját túllépő inflációt, tekintettel egyebek mellett az eurójegybank (EKB) ultraenyhe monetáris politikájára, amely szerintük legalább 2019-ig fennmarad. A BMI Research londoni elemzői szerint ugyanakkor a maginfláció és a teljes kosárra számolt gyorsulása inkább azt valószínűsíti, hogy az MNB már az idén kamatemelési ciklusba kezd.

Az inflációra - az MNB korábbi előrejelzése alapján - számítani lehetett, a tavaszi és nyári hónapokban azonban, döntően bázishatásokhoz köthetően, a cél alá mérséklődik az árindex. A maginflációs ráta fokozatosan emelkedik, melyet elsősorban a jövedelmek növekedésének hatására bővülő lakossági fogyasztás magyaráz, amely 2017-ben 5,1 százalékkal bővül.

alapkamat BMI Research infláció London MNB londoni elemzők
Kapcsolódó cikkek